Hopp til innhold

Antarktis-ekspedisjonen i mål

En av de største norskledede ekspedisjonene i Antarktis er nå fullført. Det har gitt ny kunnskap som vil komme klimaforskningen til gode. Klikk på bildet (over) for å se video.

Video nsps_upload_2009_2_23_18_19_0_256.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Vi har vært i områder der det ikke har vært mennesker før. Dataene som vi har samlet inn er enestående og skal brukes i klimaforskning, og legges inn i våre modeller for utviklingen framover. Dette vil gi oss et bedre analysegrunnlag, sier direktør Jan-Gunnar Winter ved Norsk Polarinstitutt.

I dag møtte de 12 ekspedisjons-deltakerne gruppen av klimaeksperter og miljøvernminstre fra 15 land, som besøker den norske Troll-basen i Antarktis. Ekspedisjonen kom tilbake fra Sørpolen rett før helgen.

Erik Solheim

Erik Solheim på den norske Troll-stasjonen i Antarktis.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

- Det som skjer i Antarktis er viktig for klimautviklingen på hele kloden. Bare en liten nedsmelting av ismengdene her vil få store ringvirkninger, sier vår egen miljøvernminister Erik Solheim. Han er vert for minister-turen til Troll.

Les:

Lenker:

Den norsk-amerikanske forskningsekspedisjonen, Antarktistraversen, forlot Sørpolen for ganske nøyaktig to måneder siden. 21. februar kom de tilbake til Troll.

De har bak seg 2300 kilometer gjennom områder som tidligere ikke er blitt undersøkt. Bl.a. har de som første forskergruppe tatt prøver og gjort omfattende undersøkelser i området over de fire sjøene som ble oppdaget under isen for bare få år siden.

Video nsps_upload_2009_2_23_12_27_2_216.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Klimatopper endelig fremme.

Tekniske problemer

Åtte av de 12 deltakerne som kom tilbake til Troll er norske - de fleste fra Norsk Polarinstitutt. De har hatt med seg 60 tonn utstyr fordelt på fire beltevogner med åtte sleder.

Ekspedisjonen startet fra Troll 16. november 2007. I januar i fjor kunne statsminister Jens Stoltenberg gratulere dem med at første etappe var fullført, de 2700 kilometerne fra Troll til Sørpolen.

Riktig nok måtte selve utstyret settes igjen et stykke fra Sørpolen på grunn av tekniske problemer. Dette ble senere på året hentet inn til Sørpolen. Sesong to, som nå er fullført, har gått helt uten tekniske problemer.

Sjøer under isen på Antarktis

Sjøer under Antarktis-isen

Foto: Nyhetsgrafikk: Åsmund Matzow / NRK

Komplisert og krevende

Direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt har vært prosjektleder, og er dermed hovedansvarlig for hele ekspedisjonen. Han var også ekspedisjonsleder for første sesong i fjor.

Ekspedisjonsleder for turen tilbake til Troll har vært amerikaneren Tom Neumann. Budsjettet for hele ekspedisjonen er på 70 millioner kroner.

Ekspedisjonen er et av de største norske prosjektene under Det internasjonale polaråret 2007-2009, som avsluttes 1. mars.

Antarktistraversen regnes som den mest kompliserte og krevende norsk-ledede ekspedisjonen i Antarktis på mer enn 50 år.

Mystiske sjøer

For få år siden ble det oppdaget fire store innsjøer under isen i den norske delen av Antarktis, Dronning Maud Land. Nyheten ble kjent gjennom en artikkel i magasinet Nature i februar 2007.

Det vil si; forskerne trodde det var fire sjøer. Nå har denne ekspedisjonen vist at det bare er tre.

- To av sjøene, som vi trodde lå hver for seg, viser seg å henge sammen gjennom en kanal, sier ekspedisjonsleder Tom Neumann.

Det var amerikanske forskere som oppdaget sjøene, som ligger ca 500 kilometer fra Sørpolen. Sjøene kalles Recovery Lakes. Den største er 14 ganger så stor som Mjøsa.

Isplatået er på rundt 3000 meters høyde i dette området. Sjøene ligger i isolerte lommer mellom grunnfjellet og isen, dvs mellom to og tre kilometer nede. Ingen vet om det er liv i sjøene.

Kartlegger sjøene

Forskerne er også svært spent på hvilken virkning de eventuelt har på isbevegelsene ut mot havet. Spørsmålet er om vannet fungerer som "smøremiddel", slik at isen kan komme til å bevege seg raskere her enn andre steder i Antarktis.

I sin andre sesong har en av hovedoppgavene til den norsk-amerikanske ekspedisjonen vært å kartlegge de store sjøene under isen.

Forskerne har oppholdt seg over sjøene i rundt to uker, og brukt avanserte måleinstrument i sine underøkelser, bl.a. flere typer radar. Dette er første gang forskere besøker området etter at sjøene ble oppdaget.

SISTE NYTT

Siste nytt