Anstrengt møte med EU og Russland

EU og Russland møtes i den finske hovedstaden Helsingfors i dag. Men en bitter handelsstrid og en død spion kaster mørke skygger over toppmøtet.

Foto: Denis Sinyakov / Scanpix/AFP

På toppmøtet skulle EU og Russland formelt ha innledet forhandlinger om en ny og omfattende partnerskapsavtale, men det ble ikke noe av. EU-medlemmet Polen blokkerer nemlig for slike forhandlinger så lenge Russland opprettholder et forbud mot import av polsk kjøtt og noen andre matvarer.

Vladimir Putin
Foto: DENIS SINYAKOV / AFP

Omfattende importforbud

Like før møtet kunngjorde russerne at de vil innføre importforbud mot kjøtt fra hele EU når Romania og Bulgaria trer inn i EU 1. januar neste år. Grunnen skal angivelig være at kjøttet ikke er godt nok kvalitetssikret.

EUs utvidelseskommissær, finske Olli Rehn, sa derimot at et slikt importforbud mot kjøtt fra hele EU var et politisk spill som hadde som mål å legge press på EU.

Spion-død

I tillegg til dette føyde dødsfallet til den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko seg til rekken av brysomme saker for topplederne som er samlet i Helsingfors. Litvinenko døde sent i går kveld, tre uker etter at han ble forgiftet. Hans venner er overbevist om at det er russiske myndigheter som står bak forgiftningen, men Russland avviser imidlertid beskyldningene.

 

Alexandr Litvinenko
Foto: Familien / AP

 

Russisk-norsk samarbeid

Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin møtes til samtaler under toppmøtet i dag. Samarbeidet om fiskeri- og energiressursene i nordområdene kommer til å være sentralt under møtet. Norge beskylder russiske fiskere for å stå bak det enorme overfisket i Barentshavet. Norge er også kritisk til at dte russiske gasselskapet Gazprom bestemte seg for at utenlandske selskaper ikke får bli medeiere i det store Shtokman-feltet på russisk side.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt