Hopp til innhold

Stemningen anspent før valget

De to fremste presidentkandidatene beskylder hverandre for å ha begått krigsforbrytelser, og stemningen er spent få dager før valget. Allerede kommer bekymringsmeldinger om valgfusk og skittent spill.

Valgmøte for opposisjonskandidat Sarath Fonseka, Colombo, Sri Lanka
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Anders Tvegård

Et valgmøte utenfor Colombo trekker raskt noen hundre tilhørere.

De hvite plaststolene som er satt ut rett foran den blomsterdekorterte scenen er alle fylt opp, men flesteparten holder seg likevel i skyggen under palmetrærne og blikktakene bortover gata.

De som forsøker å gå med raske skritt forbi uteplassen her i et område som ses på som presidentens, klarer likevel ikke å unngå å få med seg budskapet fra opposisjonen. Lyden blir nemlig distribuert over høyttalere flere steder i landsbyen.

- Jeg er ikke interessert i politikk, prøver mange av dem NRK møter, å unnskylde seg med, men det synlige engasjementet rundt i landet tyder på noe helt annet.

Siste kampanjedag

Sarath Fonseka

Sarath Fonseka ble svært populær etter at han og militæret knekte Tamiltigrene.

Foto: Rafiq Maqbool / Scanpix/Reuters

Dette er siste kampanjedag før valget tirsdag. En oppkjøring preget av trusler og vold. Over 700 politisk-motiverte voldssaker er registert hos politiet hittil i år.

På general Sarath Fonsekas valgmøte følger politiet med på folkemengden. Noen av tilskuerne har med seg blå hjelmer, presidentens farge, og tidligere episoder har vist at aktivistene gjerne denger løs på motstanderne etterpå.

Valgkampen har vært preget av anklager og beskyldninger. De mange utfordringene denne lille nasjonen, ute i det indiske hav, står overfor kommet i skyggen.

Beskylder hverandre

Det er 21 kandidater å velge blant på papiret, men kampen står mellom to tidligere samarbeidspartnere.

Den sittende presidenten, Mahinda Rajapakse, som tar æren for å ha fått slutt på borgerkrigen i landet, og hans tidligere hærsjef, general Sarath Fonseka, som utførte presidentens ordre, og mener det ikke hadde blitt en vellykket militæroperasjon, sett fra srilankisk side, om ikke han holdt grepet.

Fonseka brøt med presidenten i høst da han ble sparket oppover i forsvaret til en posisjon uten makt. Han har samlet støtte som opposisjonskandidat. Nylig sluttet det tamilske partiet seg til, TNA, som ses på som LTTE-geriljaens politiske ving.

Felles ved alliansen er at det eneste målet er å bli kvitt Rajapakse og brødrene hans, som kontrollerer det meste av staten.

- Ingen andre presidentvalg har hatt så svake og uerfarne kandidater som nå, mener Rohan Edrisinha, ved Senteret for Alternativ Politikk, CPA i Colombo. Han er en av de mest brukte kommentatorene på Sri Lanka.

- Tidligere har velgerne kunnet velge mellom ulike politiske retninger og ideologier. Nå har vi en president på gjenvalg som er en populist, som i hovedsak spiller på en militær seier. Og en general som oppnådde denne seieren.

- Ingen av de to utmerker seg på komplekse politiske områder, som nasjonsbygging, sikkerhet, økonomisk politikk og lignede. Valgkampanjen har stort sett vært drevet av beskyldninger mot den andre, sier Edrisinha.

Valgmøte for president Mahinda Rajapaksa i Colombo, Sri Lanka

Stemningen er ikke dårligere på et valgmøte for president Mahinda Rajapaksa i Colombo.

Foto: Rafiq Maqbool / Scanpix/AP

Minoritetene taper

Taperne uansett hvem som vinner, kan bli tamilene, muslimene og de andre minoritene, men Rohan Edrisinha ser ikke helt mørkt på det likevel.

- Presidenten inntok etter seieren over De tamilske tigrene en svært nedlatende holdning, hvor han til nasjonalforsamlingen uttalte at Sri Lanka har ingen minoriteter. Fonseka mener landet i hovedsak tilhører majoriteten, men at det skal være plass for minoritetene.

- Jeg tror de fleste håper at det uansett etter valget på ny president og ny nasjonalforsamling, vil tvinge seg frem en situasjon som gjør at den som innehar makten må se alvorlig på den etniske konflikten, sier Edrisinha.

Meningsmålinger tyder på at presidenten ikke får profittere like mye på krigsseieren som han trodde. Det er et jevnere løp enn det som var spådd, men når regnskapet skal gjøres opp natt til onsdag er det likevel få som tror opposisjonen klarer å velte den mektige og tradisjonstro Rajapaksa.

Rohan Edrisinha er spent på hvordan valget blir stemplet.

- Det er sterke bekymringer når det gjelder påvirkning og fusking med stemmer. Det er fortsatt en rekke paramilitære grupper, spesielt i nord og øst, som kjemper for sin sak. Så det blir spennende å se om valget kan bli regnet som fritt og rettferdig, sier kommentatoren.

SISTE NYTT

Siste nytt