NRK Meny
Normal

Ny varsler gir innblikk i USAs dronekrig

Hemmelige dokumenter avslørt via det anerkjente nettstedet The Intercept gir et sjeldent innblikk i USAs omstridte droneprogram for «målrettede» drap på terrorister.

Nettside med nye lekkede dokumenter

Nettstedet «The Intercept» ble opprettet i 2014 og har vært plattform for Edward Snowdens lekkasjer.

Foto: Skjermdump av nettsiden intercept.com

En anonym varsler har lekket detaljene om hvordan de dødelige angrepene gjennomføres, samt informasjon om droneprogrammets svakheter.

Varsleren skal ikke være omstridte Edward Snowden og dokumentene skal ikke være en del av arkivet Snowden overleverte til forskjellige journalister i 2013, skriver Huffington Post.

Poitras og Greenwald under Oscar-utdelingen i 2015

Laura Poitras, her sammen med Glenn Greenwald, fikk Oscar i år for dokumentaren «Citizenfour». De to står også bak nettstedet, som nå kommer med nye lekkasjer om USAs dronekrig.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Grunnleggerne av nettstedet som kommer med de nye avsløringer, Glenn Greenwald, Laura Poitras og Jeremy Schahill, er kjent for å samarbeide tett med Snowden. Poitras lagde også en prisvinnende dokumentar om Snowden.

I en serie artikler presenterer The Intercept blant annet den amerikanske kommandokjeden og kriteriene for å sette en mistenkt terrorist på president Barack Obamas såkalte drapsliste.

Laster Twitter-innhold

De hemmelige dokumentene kommer fra en kilde på innsiden av det amerikanske etterretningsmiljøet, ifølge nettstedet.

I oktober 2014 meldte Yahoo at det føderale politiet, FBI, hadde mistanke om nok en varsler. Personen skal ha overlevert myndighetenes hemmelige drapsliste til The Intercept. Hjemmet hans nord i Virginia ble gjennomsøkt og det ble åpnet etterforskning. Personen ble ikke identifisert og det er ikke kommet nyheter siden.

The Intercept har flere ganger tidligere publisert sensitive dokumenter knyttet til NSAs telefonovervåking og den spionsiktede varsleren Edward Snowdens lekkasjer.

USA har i årevis brukt førerløse fly i sin krig mot terrorister i utlandet, både som et våpen og i overvåkingsøyemed. Amerikanske droner er tatt i bruk i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Jemen, Syria og Irak.

Nøyaktig hvor mange mennesker som er drept i amerikanske droneangrep, er ikke kjent.

Mer om dronekrigen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt