NRK Meny
Normal

Bayern: «Der klokkene går annerledes»

MÜNCHEN (NRK.NO): Det er et sted der klisjeene er en livsform: Dypt konservativt, øl og lærbukser, bondekost og hornmusikk. For den kunnskapsløse er det noe latterlig ved Bayern, og det er slett ingen fornærmelse å si at den sørtyske delstaten er annerledeslandet i Tyskland.

Oktoberfesten

Hippodrom er et populært øltelt under Oktoberfesten, og kjendisfaktoren er høy.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Man må se det før man tror det. I et gigantisk telt sitter mer enn 5.000 mennesker rundt langbord og heller i seg øl av literstore glass.

Noen skråler lykkelig sammen med musikken, som fremføres av åtte brave bayere i folkedrakt. Andre bare drikker og ser sanseløst lykkelig ut.

Men de aller fleste skravler ustoppelig med venner og familie rundt bordet og bryr seg ikke det minste om musikken.

Det er en stemning og et lydnivå som er en sen nattetime verdig, men klokka er utrolig nok bare to på ettermiddagen - en vanlig hverdag.

Sju millioner liter øl

Jeg er på Theresienwiese, et stort festivalområde nær sentrum av München. Det er her den verdenskjente Oktoberfesten finner sted.

På området er det satt opp rundt 15 øltelt i det helt store formatet, hvert av dem rommer mellom fem og titusen mennesker. Og det drikkes i uhorvelige mengder, her som ellers i byen, under det store kalaset.

Nærmere sju millioner liter øl blir satt til livs under Oktoberfesten, en opplysning som passer godt med det bildet verden har dannet seg av denne 200 år gamle bayerske tradisjonen. Og sant nok: Det handler om å drikke, spise og hygge seg med familie og venner.

Det handler også om massefyll, bråk og store utfordringer for politiet. Men dette er langt fra hele sannheten om Oktoberfesten i München.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oktoberfesten

Bayersk ompa-ompa er en selvfølge på Oktoberfesten. Her er det bandet Simmisamma som sørger for stemningen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Annerledeslandet

I Bayern går klokkene annerledes, lyder et gammelt ordtak. Og det er ingen fornærmelse å si at den sørtyske delstaten er annerledeslandet fremfor noe her i Tyskland.

Oktoberfesten

En bayer i folkedrakt sjekker sin smartphone. Tradisjonell og moderne, er oppskriften for sukessen Bayern.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er et sted der klisjeene er blitt en livsform – et sted der folk er dypt konservative, drikker øl fra enorme glass, går i lærbukser og folkedrakt, og elsker bondekost og hornmusikk.

For den som ikke kjenner Bayern er det noe latterlig over det hele, og Oktober-festen bidrar utvilsomt til dette. Men inne i ølteltene finner vi noe av svaret på hvorfor denne delen av Tyskland er en av de mest fremgangsrike i Europa.

Storkapitalen betaler

Mer enn 60 prosent av dem som svinger seidelen i kollektiv lykke i øl-teltene her i München er invitert av noen av verdens ledende bedrifter og selskaper.

Bilgiganten BMW, teknologikjempen Siemens og forsikringskjempene Allianz og Munich Re har alle sine hovedkvarterer her i den bayerske hovedstaden, og den beste gave de og andre store München-firmaer kan gi sine kunder og partnere over hele verden er en reise til den verdenskjente ølfesten.

Og for firmaene selv er goodwillen de skaffer seg en uvurderlig kapital.

Høy kjendisfaktor

Jeg er i Hippodrom, et av ølteltene som har høyest kjendisfaktor under Oktober-festen.

Fotballstjerner fra superlaget Bayern München, TV-kjendiser og skuespillere, ledende politikere og styrtrike næringslivsfolk, og en liten dash bayersk adel er noe av det man får for pengene.

I helgene opptrer noen av Bayerns mest kjente artister, og da er det så trangt om saligheten at svartebørshaiene kan innkassere opptil 3000 Euro, nærmere 25.000 kroner, for en inngangsbillett.

Oktoberfesten er definitivt «big business», og folk snur ikke på skillingen. Bayern er en av Tysklands rikeste delstater, og ikke nok med det: Denne, for enkelte noe lattervekkende regionen, er faktisk best i det meste her i Tyskland: Levestandard, karrieremuligheter, høyere utdanning, sysselsetting og livskvalitet. Er det fortsatt noen som ler av Bayern?

Kulturell renessanse

De fleste av dem som sitter ved bordene i øl-teltet Hippodrom er kledd i tradisjonelt bayersk antrekk - mennene i hatt, jakke og Lederhose, den berømte lærbuksa - og kvinnene i den typiske bondedrakten Dirndl, mange med en utringning så dyp at de andre steder ville blitt beskyldt for å være vulgær inntil det skamløse. Men dette er Bayern og dette er tradisjon.

Det mest interessant er uansett at klesmoten på Oktober-festen har endret seg radikalt det siste tiåret, fra olabukser og nymotens klær, tilbake til det dypt tradisjonelle.

Og mange ser en sammenheng mellom denne kulturelle renessansen og den politiske utviklingen vi har sett den siste tiden. For tre uker siden vant den konservative Kristeligsosiale Union en knusende seier ved delstatsvalget her i Bayern, og har igjen absolutt flertall i delstatsparlamentet, slik partiet har hatt i store deler av etterkrigstiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oktoberfesten

Sju millioner liter øl settes til livs under Oktoberfesten.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Ikke rør «våre drittsekker»

For den som har fulgt tysk politikk de siste årene er det ikke lett å fatte at CSU er tilbake til fordums storhet.

Partiet har nemlig stått i sentrum for en omfattende korrupsjonssak, som folk her i Tyskland kjenner som «Amigo-affæren». Det er blitt kjent at det kristeligsosiale partiet har utviklet en politisk ukultur, der partifolk i stor grad har ansatt egne familiemedlemmer og gode venner i offentlige stillinger.

Men det som har skapt stor bestyrtelse i andre deler av Tyskland, fortrinnsvis det protestantiske nord og øst, har gjort lite inntrykk på bayerne.

«Litt korrupsjon er ikke skadelig. Det smører hjulene og er bedre enn firkantet, protestantisk regelrytteri», synes å være grunnholdningen.

Og det finnes et utmerket bayersk uttrykk for dette: «A hund ist a scho», «Joda, en hund er han». Fritt oversatt: «Han er vel en drittsekk, men han er vår drittsekk».

Laptop og Lederhose

Det er noe italiensk over Bayern, på godt og vondt. Bayerne er mer åpne og impulsive enn folk ellers i Tyskland. Men det er også en lett mafiøs grunnholdning i denne regionen, som er svært forskjellig fra andre deler av Tyskland.

«München er den nordligste byen i Italia», sier byens folk, med et glis, men med en undertone av alvor.

Et gammelt tysk kongedømme er blitt Tysklands mektigste og mest selvbevisste delstat. Og folk i Bayern har skjønt det:

Den som mangler røtter er dårlig rustet til å møte fremtiden. Deres slagord er «Laptop og Lederhose», moderne og tradisjonell, og de kan fint leve med at folk ellers i verden tror at det de er best på er øl og ompa-ompa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt