Hopp til innhold

Annan: - Norge må hjelpe Irak

Kofi Annan oppfordrer Norge til å ta i mot så mange irakiske flyktninger som mulig. - Situasjonen er tragisk, sier han til NRK.

Kofi Annan
Foto: Helge Tvedten / NRK

Midtøsten opplever sin verste flyktningekatastrofe i historien.

Over to millioner irakere har tatt tilflukt i nabolandene, og bare til Syria strømmer 40.000 nye hver måned. Ifølge tall fra FNs høykommisær for flyktninger er så mange som 50.000 hver måned på flukt.

- Tragisk, sier Annan om situasjonen i Irak, der man nå flykter fra vold og religiøse motsetninger.

Trenger mer enn penger

- Alle land må vise medlidenhet, være generøse og hjelpe til, sier FNs tidligere generalsekretær til NRK.

Annan er nå i Oslo, der han har møtt en rekke politikere. Han oppfordrer ikke bare til at Norge og andre vestlige land skal gi sin støtte til FNs flyktningehjelp, men at de skal hjelpe de flyktende irakerne og ta i mot så mange flyktninger som de kan.

- Vestlige land må også åpne grensene slik at flykningene midlertidig kan føle seg trygge.

Iraks naboland trenger hjelp

Syria og Jordan har tatt den største støyten. Bare her oppholder nærmere to millioner irakere seg nå ulovlig.

- Men det er en grense for hvor mye nabolandene kan klare seg uten ressurser, sier Annan. Han minner om at de to landene som tar den største mengden av irakiske flykninger er relativt fattige, og at de trenger hjelp i arbeidet.

 

 

Kofi Annan og Kjell Magne Bondevik
Foto: Helge Tvedten / NRK

- Et fattig land

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte i går Kofi Annan, etter at han selv kom tilbake til Norge fra Jordan tidligere i på dagen.

Bondevik sier til NRK at han fikk inntrykk av at Jordan har en stor utfordring i å motta tusener av flyktninger fra Irak hver uke.

- De gjør så godt de kan, men er et ganske fattig land. Derfor er det nå viktig at hele verdenssamfunnet stiller opp, sier Bondevik.

Han mener at jordanske myndigheter står overfor store økonomiske problemer som følge av den massive strømmen av flyktninger.

- Dette er jo et land som ikke består av mer enn mellom fem og seks millioner mennesker, minner Bondevik om.

- Men så er det også et spørsmål om å gi flyktningene et skikkelig tak over hodet. De skal også ha mat, klær og muligheten til å leve. Og vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare, sier han.

- Det er helt klart at verdenssamfunnet må hjelpe til.

SISTE NYTT

Siste nytt