NRK Meny
Normal

Annan har møtt Assad i Damaskus

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er i Syria i et forsøk på å mekle mellom regimet og opposisjonen. Samtidig øker Bashar al-Assad bombardementet av byen Idlib.

Kofi Annan

Kofi Annan, FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, har ankommet landet.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Kofi Annan er Den arabiske ligas og FNs utsending til Syria, og møtte i formiddag president al-Assad. Ifølge syrisk fjernsyn ble samtalen holdt i en positiv atmosfære.

Al-Assad skal ha sagt til Annan at han støtter et hvert ærlig forsøk på å få til en løsning, men understreket samtidig at det er umulig å finne en politisk løsning så lenge det han kalte terrorgrupper sprer frykt og kaos, ifølge statlige syriske medier.

Annans etterfølger i FN, generalsekretær Ban Ki-moon, sa før dagens samtaler at Annan vil be begge parter om en øyeblikkelig våpenhvile, ifølge BBC .

Ban Ki-moon har hatt en telefonkonferanse med Annan og generalsekretær Nabil al-Arabi i den arabiske liga.

– Vi har de alle de samme bekymringer, de samme prioriteringer og den samme tilnærmingsmåte, sa Ki-moon.

– Krigshandlinger må stanse

– Først og fremst må alle krigshandlinger stanse. Det har jeg understreket sterkt overfor Kofi Annan. Dersom ikke partene blir enige om å legge ned våpnene samtidig, så må regimet gjøre det først og deretter opposisjonen.

Ban Ki-moon sa at Annan også skal møte utenriksminister Walid al-Moallem og representanter for opposisjonen med tilhold i Tyrkia dit han reiser søndag. Der skal Annan også besøke leirer for syriske flyktninger.

Demonstrasjon i Idlib i Syria

Motstanden mot Bashar al-Assad er sterk både blant gamle og unge i den nordsyriske byen Idlib.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Steile fronter

Kofi Annans meklingsforsøk blir ikke lett. Frontene er steile, og opposisjonen har før Annans besøk avvist å komme regimet i møte. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han har advart Annan om at Russland ikke godtar den han kaller brutal utenlandsk innblanding i indre syriske forhold.

Lavrov besøkte utenriksministermøtet i Den arabiske liga i Kairo i dag, og sa at volden i Syria må opphøre, uansett hvem som har ansvaret.

Rett før FNs tidligere generalsekretær landet i Damaskus, intensiverte syriske styrker bombardementet av byen Idlib i nord, nær den tyrkiske grensen.

– Det er den kraftigste beskytningen siden styrkeoppbyggingen tidligere i uken, sier lederen for den britiskbaserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdel Rahman.

Han sier 16 opprørssoldater og fire regimesoldater er drept da opprørerne ble utsatt for et bakholdsangrep.

Den lokale aktivisten Milad Fadl beskriver bombardementet som «veldig, veldig kraftig».

– Tre bygninger vest for byen har rast sammen, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Aktivistene har i flere dager snakket om at Idlib er neste mål for regjeringsstyrkene etter angrepet på byen Homs, der opprørerne måtte trekke seg tilbake.

I går ble minst 72 personer drept av Assads styrker rundt om i landet, ifølge aktivistene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt