Hopp til innhold

- Må samarbeide for å lykkes

– FN må komme ut av handlingslammelsen og aksjonere overfor Syria, mener Kofi Annan, som ber Sikkerhetsrådet om å komme til enighet så han kan lykkes i sitt fredsforsøk.

Kofi Annan

Kofi Annan informerer om innholdet i videokonferansen med Sikkerhetsrådet fra Geneve i dag.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Spesialutsending Kofi Annan rapporterte i ettermiddag til FN om detaljene i hans forsøk på å få Syrias president til å stanse sine dødelige angrep mot opposisjonen.

Tett kontakt med al-Assad

– Bare et forent FN som står sammen, kan klare å få noen innflytelse over president Bashir al-Assad, sa Kofi Annan til den 15 medlemmer store forsamlingen.

Annan besøkte Syria sist helg, og har senere hatt tett kontakt med president al-Assad og hans regime med krav om flere svar på spørsmålene han har stilt på vegne av FN.

Den detaljerte rapporten ble gitt til Sikkerhetsrådet under et lukket møte. Den tidligere generalsekretæren i FN er ikke selv i New York, men rapporterer til forsamlingen via video.

Før møtet snakket Kofi Annan med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på telefon. Lavrov ga støtte til Annans arbeid som spesialutsending for FN og Den arabiske liga i Syria. Det var Russland og Kina som har sørget for at to FN-resolusjoner mot Syrias regime er nedstemt i Sikkerhetsrådet.

Doble løfter

Senest i går etterlyste Annan flere svar fra syriske myndigheter, og i dag mottok han et brev fra myndighetene, med et innhold som ikke akkurat gir inntrykk av at det letes etter en fredsløsning.

«Syrias regjering står fast på beslutningen om å beskytte sine innbyggere ved å avvæpne terroristene, og fortsetter å lete etter en fredelig løsning på krisen ved å samarbeide med spesialutsending Annan», heter det i brevet.

FNs tidligere generalsekretær sier han vil sende en «teknisk delegasjon» til Damaskus for å diskutere utplassering av inter­nasjonale observatører der.

Han sender teamet selv om responsen han har fått fra al-Assad er skuffende, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt