Hopp til innhold

Anmelder Google for YouTube-reklame mot barn

23 organisasjoner har anmeldt Google og YouTube til amerikanske myndigheter for brudd på loven om reklame rettet mot barn.

Youtube Kids

YouTube lanserte en app for barn i 2015, men klagerne mener denne blir lite brukt.

Foto: Danny Moloshok / AP

Nettgiganten er klaget inn for amerikanske Federal Trade Commission (FTC) med en anmodning om å etterforske og bøtelegge Google og morselskapet Alphabet, som eier YouTube.

De 23 organisasjonene, som jobber med rettigheter for barn, forbrukere og personvern, mener YouTube samler inn informasjon om barn under 13 år for å servere dem målrettet reklame.

Ifølge den 59 sider lange klagen samler YouTube inn telefonnumre, informasjon om hvor brukerne befinner seg og hva slags enhet de bruker.

Dette brukes til å spore dem videre på andre nettsider uten godkjenning fra foresatte, skriver en av organisasjonene.

Det er i så fall brudd på loven Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), som forbyr slik innhenting uten samtykke fra foresatte. YouTubes brukerbetingelser ber alle som er under 13 år om å ikke bruke tjenesten.

– Dobbeltspill

Josh Golin i Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) sier ifølge The Guardian at Google ikke kan slippe unna med å hevde at YouTube ikke er ment for barn under 13 år.

– I årevis har Google frasagt seg ansvaret overfor barn og familier ved å påstå at YouTube, en side full av populære tegnefilmer, barnesanger og lekereklamer, ikke er for barn. Google tjener grovt på å levere reklame til barn, og det er på tide at FTC holder dem ansvarlig for ulovlig datainnsamling og reklamepraksis, sier han.

I klagen hevdes det at YouTube brukes av 80 prosent av amerikanske barn i aldersgruppen 6-12 år, og at appen YouTube Kids brukes lite.

– Google har spilt et dobbeltspill ved å feilaktig hevde at YouTube bare er for brukere som er 13 år eller eldre, mens de med vilje har lokket unge mennesker inn til en reklamefylt digital lekeplass, sier Jeff Chester i Center for Digital Democracy.

Krever milliardbot

Ifølge Financial Times krever organisasjonene at Google bøtelegges med «flere titalls milliarder dollar».

– I likhet med Facebook har Google brukt sine enorme ressurser til å tjene penger i stedet for å beskytte personvernet. Begge har trampet på personvernet, sier Chester.

Selskapet sier de ikke har fått se klagen ennå, men at den skal leses grundig.

«Å beskytte barn og familier har alltid hatt høy prioritet hos oss, og vi vil evaluere og se om det er noe vi kan gjøre for å forbedre oss», sier en talsperson for selskapet.

YouTube ansatte nylig flere tusen moderatorer etter å ha fått kjeft for å la en rekke groteske animasjonsvideoer passere som innhold for barn.

SISTE NYTT

Siste nytt