NRK Meny
Normal

Anklages for drap på sivile i Syria

Syriske opprørere har drept og lemlestet hundrevis av sivile ved bruk av bilbomber, raketter og granater mot regjeringskontrollerte områder, slår Human Rights Watch fast i en ny rapport.

TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT-KOBANE-JIHADISTS

En syrisk jente blant ødelagte bygninger i byen Kobane i Syria. Den nye rapporten til Human Rights Watch forteller om vilkårlige angrep på sivilbefolkningen i Syria.

Foto: YASIN AKGUL / Afp

Rapporten hevder opprørerne står bak vedvarende krigsforbrytelser med vilkårlige angrep på sivilbefolkningen. Menneskerettighetsgruppen skal ha dokumentert flere titalls angrep på sivilbefolkningen fra opposisjonsgruppene.

– Utviklingen har gått helt feil vei i Syria med opprørsgrupper som viser samme brutalitet som vi har sett hos regjeringsstyrkene, sier Nadim Houry, Midtøsten og Nord-Afrika koordinator for Human Rights Watch.

LES: Amnesty: Assad-regimet angriper sivile direkte
LES: Vil presse Assad til samtaler for å få slutt på krigen

Sprer terror og frykt

Menneskerettighetsgruppen har dokumentert vilkårlige angrep og bruk av bilbomber i regjeringskontrollerte områder mellom januar 2012 og april 2014. Rapporten forteller om flere titalls bilbombeangrep rundt byene Damaskus og Homs, i områder der det ikke finnes militære mål.

– Sivile betaler prisen både i regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder. Det internasjonale samfunnet har ikke gjort nok, sier Houry.

KUWAIT-RIGHTS

Nadim Houry, Human Rights Watch

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Angrepene har vært rettet mot områder der religiøse minoritetsgrupper holder til. I tillegg til at angrepene rammer sivile vilkårlig, har de som mål og spre frykt og terror blandt sivilbefolkningen heter det i rapporten.

Jihadister fra ekstremistgruppen IS og Al-Nusrafronten med bånd til Al-Quaida skalvære ansvarlige for noen av angrepene. Også opprørere gruppert under den vestlig støttede Free Syrian Army skal ha stått bak flere av angrepene ifølge rapporten.

LES: Her startet borgerkrigen i Syria – Slik ser det ut fire år senere
LES: – FN svikter Syria

Angrep barneskoler

Human Rights Watch omtaler angrepet mot en barneskole i oktober i fjor som et av de verste angrepene. Mer en 45 skolebarn ble drept når en bombe traff skolebygningen de oppholdt seg i. Menneskerettighetsgruppen har dokumentert flere angrep mot skoler hvor barn har vært tilstede, blandt annet i byen Jaramana utenfor Damascus.

I rapporten forteller en far om dagen bomber smalt ved skolen til datteren Diana. Etter å hørt smellene fortet han seg til skolen for å hente datteren. Kort tid etterpå smalt det igjen.

– Vi hadde akkurat forlatt skolebygningen når en bombe smalt like i nærheten. Jegm, Diana, en annen forelder og flere skolebarn gjemte oss i en butikk like i nærheten. En tredje bombe smalt like utenfor butikken. Når jeg så opp var Diana allerede død av skadene. Den andre faren var også død, og tre gutter var skadet, forteller Ziyad i rapporten.

LES: Syria inn i redselsfullt mørke
LES: Flere fanget etter at regjeringshelikopter krasjet blant opprørere

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt