Amerikanske soldater anklages for å drepe for moro skyld

En gruppe amerikanske soldater anklages for ha skutt og drept sivile afghanere som del av en lek. Nå frykter USAs forsvar opprør blant afghanere.

Amerikansk soldat i Afghanistan

En av de amerikanske soldatene som er beskyldt for å ha drept sivile i Afghanistan.

Foto: Ap

De amerikanske soldatene skal ha klekket ut en enkel, men brutal plan: Å finne og drepe tilfeldige afghanske sivile, og deretter komme seg unna med det, skriver Washington Post.

Avisen omtaler soldatene som et «Kill team», og referer til rettsdokumenter og intervjuer med personer involvert i saken.

Det hele skal ha startet den 15. januar i fjor, da en afghansk mann gikk bort til dem i landsbyen La Mohammad Kay i Kandahar-provinsen. En av soldatene latet som om de ble angrepet, og kastet en håndgranat på bakken. Så åpnet resten ild, og drepte mannen, ifølge Washington Post.

LES OGSÅ: Grotesk krigsforbrytersak i USA

Likskjending og fotografering

Det uprovoserte angrepet med dødelig utfall skal ha vært begynnelsen på flere måneder med skyting mot afghanske sivile, som har ført til noen av de verste beskyldningene mot amerikanske soldater siden invasjonen av Afghanistan i 2001, skriver avisen.

Noen av soldatene har blitt anklaget for lemlesting og fotografering av likene, i tillegg til å ha gjemt bort en hodeskalle og andre menneskebein.

LES OGSÅ: – Det er bevis på krigsforbrytelser blant de hemmelige dokumentene

Washington Post skriver at den påfølgende etterforskningen har ført til beskyldninger om hvorvidt militæret ignorerte advarsler at soldatene begikk forbrytelsene.

Forsøkte å varsle

Faren til en av soldatene sier ifølge avisen at han gjentatte ganger forsøkte å varsle hæren, etter at sønnen hans fortalte ham om det første drapet. Han skal ha blitt avvist.

Washington Post viser til forsvarets dokumenter, hvor det skal stå at fem soldater drepte til sammen tre personer i Kandahar-provinsen, i perioden fra januar til mai.

LES OGSÅ: – Flere sivile blir drept i Afghanistan

Syv andre soldater er siktet for lovbrudd i forbindelse med drapene, herunder hasjrøyking, forsøk på å forhindre etterforskningen og et hevnangrep på en medsoldat som varslet om drapene.

LES OGSÅ: 2100 sivile drept i Afghanistan i fjor

(Saken fortsetter under bildet)

Afghansk politi under et opprør vest for Kabul

Amerikanske myndigheter frykter at afghanere kan bli opprørte hvis fotografier og detaljer om drap på vilkårlige afghanske sivile kommer frem. Bildet viser afghansk politi under et opprør vest for hovedstaden Kabul 15. september 2010, da hundrevis av afghanere protesterte mot en amerikansk menighets planer om å brenne utgaver av Koranen - flere dager etter at brenningen ble avlyst.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Nekter straffskyld

Hæroffiserer har ikke oppgitt noe motiv for de angivelige drapene og soldatenes adferd. De har heller ikke forklart hvordan angrepene kan ha fortsatt uten å bli gransket, og viser til den pågående etterforskningen.

Washington Post skriver at gjennomgangen av rettsdokumenter og intervjuer med personer som kjenner til etterforskningen, antyder at drapene ble utført for moro skyld, og av soldater med en svakhet for hasj og alkohol.

LES OGSÅ: Over 1000 barn drept i Afghanistan i fjor

De siktede soldatene nekter via forsvarere og familiemedlemmer for å ha gjort noe galt, ifølge avisen. Men ifølge dokumenter og intervjuer er det i saken flere beskyldninger og mot-beskyldninger blant de tiltalte, som forsøker å legge skylden på hverandre.

LES OGSÅ: Dyster dødsstatistikk i Afghanistan

Frykter siviles reaksjoner

Hæren har lagt opp til forberedende rettsmøter i saken ved Joint Base Lewis-McChord i delstaten Washington i løpet av høsten.

Tjenestemenn i forsvaret sier at de er urolige for oppmerksomheten som kan følge med høringene, og for at fotografier og annet bevismateriale kan føre til sinne blant den afghanske sivilbefolkningen.

LES OGSÅ: Obama krever hemmelighold av fangebilder

De amerikanske styrkene er avhengige av støtten deres i kampen mot Taliban.

LES OGSÅ: Én drept i korandemonstrasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

LES OGSÅ: Dramatisk økning i drepte og skadde sivile

SISTE NYTT

Siste nytt