Hopp til innhold

Anklager USA for å stå bak uroligheter i Iran

Iranske myndigheter fordømmer det de mener er amerikansk støtte til urolighetene i landet. USA anklages for å støtte opprørere.

Demonstranter protesterer mot økte bensinspriser i den iranske hovedstaden Teheran. Nå beskyldes USA for å være involvert i urolighetene.

Demonstranter protesterer mot økte bensinpriser i den iranske hovedstaden Teheran. Nå beskyldes USA for å være involvert i urolighetene.

Foto: AFP

Etter to dager med uro og demonstrasjoner sendte iranske myndigheter ut en offisiell uttalelse søndag kveld. Fra Teheran hevdes det at USA er involvert i demonstrasjonene som har pågått i landet gjennom de siste dagene. Amerikanerne støtter det iranske styresmakter omtaler som opprørere.

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Årsaken til den skarpe reaksjonen skal være en uttalelse fra Det hvite hus tidligere på dagen. Der ga amerikanske myndigheter klart uttrykk for at de mener iranske myndigheters maktbruk mot demonstrantene er uakseptabel.

Meld deg på ukesbrevet til Urix: Klikk her

Noen av årsaken til de omfattende urolighetene er vedtaket om å sette opp prisen på bensin. Over tusen personer er blitt arrestert gjennom helgen under sammenstøtene.

Flere butikker er satt i brann og butikker er ødelagt. President Hassan Rouhani anklager demonstrantene for vandalisme.

Flere butikker er satt i brann og butikker er ødelagt. President Hassan Rouhani anklager demonstrantene for vandalisme.

Foto: AFP

Minst to personer skal være drept. De døde skal være en sivilist og en polititjenestemann. Inne fra Iran kommer det ut meldinger om at det er langt flere døde. Det er uklare opplysninger om hvor mange det kan være.

På Twitter er det lagt ut flere videoopptak som skal vise hvordan opprørspoliti avfyrer skudd mot demonstrantene under sammenstøtene. Enkelte klipp viser også hvordan polititjenestemenn blir angrepet og løsner skudd i selvforsvar.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

De siste dagene har flere hovedveier blitt blokkert. Et stort antall banker og butikker er stukket i brann. Flere offentlige bygninger skal også ha blitt angrepet og utsatt for hærverk. Det melder flere iranske nyhetsbyråer.

Nærmere 87 000 mennesker skal ha deltatt i markeringene.

«Hensynsløs vandalisme»

Irans president Hassan Rouhani fordømmer det han omtaler som «hensynsløs ødeleggelse» utført av demonstranter.

Presidenten kommer videre med en kraftig advarsel til demonstrantene. Rouhani sier at «anarki og opprør» ikke vil bli tolerert, ifølge al-Jazeera.

Irans president Hassan Rouhani advarer demonstrantene.

Irans president Hassan Rouhani advarer demonstrantene.

Foto: HO

Rouhani påpeker at han forstår frustrasjonen til dem som er berørt av prisøkningen på bensin.

– Å protestere er en legitim rett våre innbyggere har, men vandalisme er noe helt annet, sier Rouhani.

De økte bensinprisene ble varslet fredag. Dagen etter kom det til demonstranter og protestmarkeringer i flere større byer.

Bensinprisene økte likevel med 50 prosent. Kravet under protestene har vært å trekke tilbake prisøkningen i frykt for en dypere økonomisk krise.

Iran står i en økonomisk krise forårsaket av amerikanske sanksjoner mot landet.

Irans øverste leder Ali Khamenei forsvarer beslutningen om å øke prisene. Han advarer samtidig mot ytterligere hærverk.

– Enkelte vil definitivt bli opprørte over denne avgjørelsen. Men å utføre skadeverk og sette fyr på bygninger, er ikke noe normale mennesker gjør, men forbrytere, sa Khamenei i en TV-sendt tale.

Det er ikke kjent hvor mange som er blitt såret i de voldelige sammenstøtene mellom politiet og demonstranter.

SISTE NYTT

Siste nytt