NRK Meny
Normal

Anklager Tom og Jerry for den store tilslutningen til IS

Egyptisk informasjonsbyrå mener animasjonsfilmene fra 1940 delvis har skylden for oppblomstringen av ekstremisme blant ungdom i Midtøsten.

mansion cat 6.jpg

EVIG KAMP: Den egyptiske informasjonssjefen Salah Abdel Sadek frykter barn og unge ikke klarer å skille mellom voldsfilmer og virkelighet. – Tom og Jerry kan bidra til å skape terrorister, sier han. Her ser vi Tom & Jerry får seg en surfetur. På veggen henger skaperne bak serien, William Hanna og Joseph Barbera.

Foto: Scanpix / NTB Tema

De to tegneseriefigurene Tom og Jerry kritiseres for sine gjentakende voldsepisoder mot hverandre.

Under en konferanse med tittelen «Media og voldskultur» ved universitetet i Kairo, har medieeksperter nylig diskutert hvordan videospill og voldelige filmer kan bidra til å starte brutale handlinger hos barn og unge, skriver utenriksmagasinet Foreign Policy.

Tom og Jerry blir stemplet som verstinger for voldsbruk. Lederen for Egypts statlige informasjonsbyrå, Salah Abdel Sadek, mener den grå katten og den brune musa planter en idé i betrakterens sinn om at vold er naturlig.

– Tom og Jerry kan bidra til å skape terrorister, sa Sadek på konferansen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Bidrar til ekstremisme og radikalisering

EGYPT-HEALTH-CANCER

ADVARER: Salah Abdel Sadek er bekymret for at brutalitet og barbariske handlinger normaliseres gjennom Tom og Jerry-filmer.

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

De animerte kortfilmene som første gang kom på TV-skjermene i 1940, handler som regel om Toms forsøk på å fange Jerry. I den endeløse kampen mellom de to dyrene brukes eksplosiver, våpen og kniver.

I nesten hver episode finner duoen nye måter å skade hverandre på, enten det er med gressklippere eller vaffeljern.

– Volden skildres på en humoristisk måte, og sender en melding om at det er akseptabelt å utløse eksplosiver for å skade andre, sa Sadek.

Han mener den amerikanske seriens bunnløse appetitt for vold delvis kan være skyld i en økende ekstremisme i Midtøsten.

– Det har blitt helt normalt å spille videospill i timevis, der rennende blod og dreping er innholdet, sier medielederen.

Han frykter barn og unges grenser mellom videospill og virkelighet er i ferd med å hviskes ut.

Islamsk stat

SKYLDER PÅ TOM OG JERRY: Den egyptiske informasjonssjefen Salah Abdel Sadek mener ekstremister som IS får økende tilslutning som følge av videospill og voldsfilmer.

Foto: Uncredited / Ap

Sensurert for rasistiske stereotypier

Sadeks tale vekker nå reaksjoner i hjemlandet. Den egyptiske avisen Youm7 lister opp fem årsaker til hvorfor Tom og Jerry kan bidra til terrorisme.

Der konkluderes det med at seriens repeterende portrettering av løgn, stjeling, alkohol, røyking og slåssing oppmuntrer barn til dårlige vaner.

Avisen skriver også at det er problematisk at barn utvikler en sympatifølelse for Jerry. Hans onde hensikter og handlinger mot Tom bør ikke aksepteres, til tross for at Tom jager ham, skriver artikkelforfatteren.

Tom og Jerry har også tidligere blitt kritisert for barnefiendtlig innhold. USA og Storbritannia har sensurert episoder med rasistiske stereotypier, mens Cartoon Network i Brasil har fjernet to episoder som ble kritisert for å være upassende for målgruppen.

Tegneserien er fortsatt fullt tilgjengelig i Egypt. Tom og Jerry er populært over hele Midtøsten, og blir jevnlig kringkastet via parabol til både aktive og ulmende krisesoner.

– Videospill og voldsfilmer normaliserer brutalitet og barbariske handlinger. Jeg tror dette har sammenheng med den økende tilslutningen av ekstremismen vi ser blant barn og unge i Midtøsten i dag, sier Salah Abdel Sadek.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt