Anklager Thailand og Russland for menneskehandel

Thailand og Russland er blant de verste landene i verden når det gjelder menneskehandel. Det sier det amerikanske utenriksdepartementet i sin årlige rapport.

Rohingya-flyktninger

Rohingya-flyktninger på en båt utenfor Thailand i mai i år. Rohingyaene er særlig utsatt for menneskehandel og trafficking.

Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

23 land havnet på verstinglisten da den årlige «Trafficking in Persons Report», utarbeidet av det amerikanske utenriksdepartementet, ble offentliggjort i dag.

– Det er en kamp mot penger, det er en kamp mot ondskap. Det er ganske bemerkelsesverdig at vi i 2015 møter en moderne for slaveri, noe vi faktisk kjempet en borgerkrig om i dette landet, sa USAs utenriksminister John Kerry da han la frem rapporten.

Den 382 sider lange rapporten går gjennom situasjonen i alle verdens land.

Les hele rapporten her (pdf)

De landene som havner på nivå tre, det laveste nivået, er de som «ikke følger internasjonale normer og lover for trafficking» og «som ikke gjør en betydelig innsats for å gjøre det», står det i rapporten.

I tillegg til å rangere landene etter innsatsen de gjør mot menneskehandel, beskriver rapporten forholdene der migranter blir tvunget til arbeid, og kvinner og barn tvunget inn i sexindustrien.

John Kerry om menneskehandel

Thailand for andre år på rad

Manus Kongpan

Thailandske myndigheter svarer på rapporten med å vise til at de har arrestert flere høytstående personer for menneskehandel de siste månedene, blant dem den trestjerners generalen Manus Kongpan (bildet).

Foto: Damir Sagolj/Files / Reuters

Thailand beskrives i rapporten som «en kilde, mål og transittland for menn, kvinner og barn som er utsatt for tvangsarbeid og sextrafficking». Det er andre år på rad Thailand er på listen over de verste landene.

Det anslås at det er mellom tre og fire millioner migranter som arbeider i Thailand, de fleste av dem fra nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja.

I tillegg til sexindustrien vises det i rapporten særlig til fiske, fiskeforedling, fabrikker og husarbeid som steder der tvangsarbeid foregår.

Rapporten viser til at det var færre rettssaker mot de skyldige for menneskehandel i fjor enn året før, og viser også til at journalister og aktivister som avslører trafficking blir forfulgt i rettsvesenet.

To burmesiske menn

To tidligere burmesiske slaver, Kaung Htet Wai (tv.) og Lin Lin, sitter i en lite skur i Yangon i Myanmar. De to er nettopp kommet hjem etter å ha vært slaver på indonesisk fiskebåt som fisket utenfor Papua Ny-Guinea. De to forteller om flere hundre andre som de ikke vet hvor er, men tror er holdt som slaver på andre fiskefartøyer.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Russland for tredje år på rad

For Russlands vedkommende trekkes tvangsarbeid frem som det største problemet. Landet er rangert blant de verste for tredje år på rad.

John Kerry

– Trafficking er en fornærmelse mot menneskelig verdighet og et angrep på friheten, sa USAs utenriksminister John Kerry da han la frem rapporten om menneskehandel i dag.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Rapporten viser til at det er mellom fem og tolv millioner fremmedarbeidere i Russland.

Mange av dem arbeider under forhold som knyttes til tvangsarbeid, som tilbakeholding av identitetspapirer, manglende lønnsutbetalinger, fysisk mishandling og ekstremt dårlige boforhold.

Risikerer å sanksjoner og å miste inntekter

Når et land havner på verstinglisten åpner det blant annet for å innføre sanksjoner mot dem.

De risikerer også at multinasjonale selskaper ikke lenger ønsker å investere i noen av landenes viktige bransjer som for eksempel fiskeribransjen, som er en viktig næring i Thailand.

Landene risikerer også å miste amerikanske, ikke-humanitære bistandsmidler, og å bli hindret i å be om støtte fra Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt