NRK Meny
Normal

– Mishandler likene av drepte syriske aktivister

Øyenvitner i Syria varsler om brudd på alle konvensjoner for krig: Henrettelser, tortur, overgrep mot sivile og likskjending.

Mishandlet aktivist i Syria

Dette innfelte bildet, som er hentet fra Youtube, viser angivelig mishandling av en død syrisk aktivist. Det store bildet viser stridsvogner i Homs.

Foto: AFP PHOTO / YOUTUBE

Dagen før våpnene etter planen skal legges ned i Syria, vedvarer strømmen av rapporter om grove overgrep fra stridssonen.

Flere ubekreftede videoer og vitneskildringer har blitt lagt ut på Internett. En svært eksplisitt video viser det som skal være regimevennlige militsmedlemmer, såkalte shabiha, som begår overgrep mot fire drepte aktivister.

Bildene viser menn som tråkker på og sparker døde personer.

Overgrepene skal ha blitt fanget på film ved byen Inkhel i provinsen Deraa, og smuglet ut av et av militsmedlemmene. Videoen ble lastet opp på Youtube søndag.

– Sender signaler

Ali Shaaban

Ali Shaaban ble, ifølge arbeidsgiveren Al-Jadeed, skutt av syriske sikkerhetsstyrker.

Foto: Al-Jadeed

Opplysningene fra Syria er vanskelig å få bekreftet, da få uavhengige journalister har tilgang til området. Og de som er der, har svært vanskelige arbeidsforhold. Senest mandag skal en libanesisk journalist ha blitt skutt og drept ved den syriske grensen.

Den norske Syria-eksperten Kai Kverme ved Universitetet i Oslo (UiO) mener imidlertid at det ikke er noen grunn til å tvile på sannhetsgehalten i videoene som kommer fra stridssonen.

– Dette er ting vi ser at forekommer i alle konfliktområder. Det kan ikke verifiseres, men det er sannsynlig at slike ting dukker opp. Shabiha har gjort seg skyldige i ekstremt grove overgrep tidligere. De er til stede for å terrorisere befolkningen til taushet. Grusomhetene begås for å sende signaler: Slik går det dersom man går inn for motstand, sier han.

Saken fortsetter under videoen ...

Video Syria vil trekke seg fra våpenhvile

Syria vil trekke seg fra våpenhvile

– Henretter sivile

I en fersk rapport slår Human Rights Watch (HRW) fast at det begås overgrep mot sivile, blant annet av Shabiha-gruppene. De melder om ulovlige henrettelser av minst hundre ikke-stridende, skadede og krigsfanger.

– I et desperat forsøk på å knuse opprøret, har syriske styrker kaldblodig henrettet både sivile og opprørere. De gjør dette åpenlyst foran vitner, tilsynelatende ubekymret for å bli holdt ansvarlig for overgrepene, sier den norske HRW-etterforskeren Ole Solvang til hrw.org.

Organisasjonen har også opplevd problemer med å få bekreftet historier fra konfliktområdet, men har selv intervjuet vitner til 101 henrettelser.

Minst 85 av de dokumenterte hendelsene skal ha rammet sivile – inkludert kvinner og barn. Rapporten beskriver i detalj massehenrettelser av 13 menn i en moské 11. mars og 25 mennesker i et nabolag i Homs en snau uke tidligere. Den omhandler også drapene på 47 mennesker, for det meste kvinner og barn, i Homs 11. og 12. mars.

I disse tilfellene skal syriske sikkerhetsstyrker og shabiha-milits ha tatt til fange og henrettet flyktninger, skutt eller stukket i hjel mennesker i deres egne hjem og henrettet pågrepne innbyggere mens de gjennomsøkte husene deres.

Saken fortsetter under bildet

Flyktninger fra Syria

Ifølge Human Right Watch har flyktninger blir angrepet av milits og sikkerhetsstyrker. Tusenvis av mennesker har forlatt sine hjem grunnet kamphandlingene.

Foto: AP

Tviler på våpenhvile

Kai Kverme

Syria-ekspert Kai Kverme er skeptisk til morgendagens våpenhvile.

Foto: Universitetet i Oslo

De urovekkende rapportene gjør fredsarbeidet vanskelig. Det er mindre enn et døgn til den Kofi Annan-regisserte våpenhvilen etter planen trår i kraft. Den norske eksperten Kai Kverme har ingen tro på noen snarlig stans i voldsomhetene.

– Det er illusorisk. Myndighetene har allerede sagt at de fortsatt vil kjempe mot «terroristene» og at opprørerne ikke bare må legge ned våpnene, men la seg avvæpne. Jeg tror at man kan skyte en hvit pinn etter våpenhvile i morgen, sier han.

Kverme mener at Russland må på banen før en reell stans i kampene. Vladimir Putins regjering har så langt vist støtte til det sittende syriske regimet, men jobber angivelig for å stanse kamphandlingene. Mandag besøker den syriske utenriksministeren Walid al-Moualem Moskva, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Dersom russerne tar en annen tone, og virkelig presser dem til å gå med på våpenhvile, vil det være svært viktig, sier Kverme.

Også norske myndigheter tviler på den syriske regjeringens vilje til å gjennomføre fredsplanen.

– Det ser vanskelig ut, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Tilliten er egentlig borte, og utsiktene til at man skal få til en politisk prosess synes veldig svake. Men det er det alternativet vi har.

Nye kamper

Syriske opposisjonelle melder om minst hundre nye dødsfall mandag. Regjeringssoldatene skal ha angrepet småbyen al-Latmana nord i Hama med granater, skriver NTB. Minst 30 sivile, blant annet 17 barn, skal ha mistet livet.

– Den siste uken har minst 1000 mennesker, for det meste sivile, blitt drept, sier en talsmann for Den frie syriske hæren, oberst Qassem Saad al-Deen.

Samtidig skal opprørerne ha drep minst seks medlemmer av de syriske sikkerhetsstyrkene nær grensen til Tyrkia, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter. Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at ni politifolk og en sivil ble drept i skuddvekslinger i Aleppo.

Syriske myndigheter mener volden i landet skyldes terrorhandlinger begått av opprørerne. Mandag ba president Bashar al-Assad om skriftlige garantier fra opposisjonen før våpenhvilen trer i kraft.

HRW har tidligere dokumentert overgrep begått av opprørsstyrkene.

– Disse overgrepene legitimerer imidlertid ikke handlingene til regjeringsstyrkene, inkludert henrettelser av opprørere, skriver organisasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt