NRK Meny
Normal

Anklager Saudi-Arabia for folkemord

Den irakiske regjeringen anklager Saudi-Arabia for å fremme folkemord etter ISILs massedrap i Nordvest-Irak.

ISIL-styrker

Bilde lagt ut på den jihadistiske twittersiden Al-Baraka som angivelig viser ISIL-styrker som inspiserer forlatte kjøretøyer fra den irakiske hæren.

Foto: HO / ALBARAKA / AFP

Henrettelse i Irak

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker i ferd med å henrette fanger på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag. Det er disse henrettelsene som blant annet gjør at Irak nå anklager Saudi-Arabia for å fremme folkemord.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

Vi holder dem (Saudi-Arabia. red.anm.) ansvarlige for å støtte disse gruppene finansielt og moralsk, sier den irakiske regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen til statsminister Nouri al-Maliki mener at Saudi-Arabia har gitt økonomisk støtte til Den ytterliggående gruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL).

ISIL har vært sentrale i styrkene som har inntatt store områder i Nord- og Nordvest-Irak den siste uken.

I helgen la ISIL ut bilder på internett som viser at organisasjonen henrettelser av fanger i Irak.

Nuri al-Malikis regjering sier i pressemeldingen av støtten fra Saudi-Arabia har ført til «forbrytelser som kan inkludere folkemord, ødeleggelsen av Iraks statlige institusjoner og landets historiske og religiøse bygninger».

Den sjiadominerte regjeringen i Irak har også tidligere anklaget sunnimuslimske Saudi-Arabia for å støtte ekstreme grupper som ISIL.

Jack Lew

USAs finansminister Jack Lew møtte tirsdag sin saudiarabiske kollega Ibrahim al-Assaf.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / AFP

Språkbruken i anklagene er imidlertid langt sterkere denne gangen, for første gangen er ordet folkemord tatt i bruk.

Anklaget Maliki

De irakiske anklagene kommer dagen etter at Saudi-Arabia og Qatar anklaget Maliki for å føre en politikk mot den sunnimuslimske minoriteten i Irak som har ført til kaoset landet nå er kastet ut i.

Den amerikanske finansministeren Jack Lew var i dag i Saudi-Arabia for å blant annet å diskutere hvordan man kan stoppe pengestrømmen til terrororganisasjoner.

Etter møtene sa Lew at Saudi-Arabia er «blant våre viktigste partnere i kampen mot finansiering av terrororganisajoner».

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt