NRK Meny
Normal

Anklager Lavrov for korrupsjon

En gruppe anonyme ansatte i russisk UD har publisert et åpent brev om korrupsjonen i det russiske utenriksdepartementet og lagt teksten ut på internett. Det blir det bråk av.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov blir av anonyme kilder anklaget for å være korrupt.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Brevet fra varslerne er stilet til president Vladimir Putin, statsminister Dmitrij Medvedev, riksadvokat Jurij Tsjajko og riksrevisor Sergej Stepasjin foruten sjefen for sikkerhetspolitiet FSB og Russlands finansminister.

De anonyme varslerne begynner med å fortelle at de har skrevet flere slike brev oppover i systemet. Men materialet ble bare sendt til nettopp de sjefene i russisk UD som etter disse ansattes mening er ansvarlig for korrupsjonen.

«I russisk UD har det lenge rådet en atmosfære om at alt er tillatt og ingenting straffes!» – skriver de.

De anfører en mengde eksempler på navngitte, russiske diplomater som har gjort seg skyldig i korrupsjon, og nevner særlig Russlands ambassadør til Bulgaria, V.A. Potanov.

«Han hjalp selvfølgelig dumanmedlem Gennadij Gudkov med innkjøp av de skandaleombruste tomtene der!», påstås det i det åpne brevet om korrupsjon.

Gennadij Gudkov

Dumanmedlem Gennadij Gudkov har vært i hardt vær i den siste tiden.

Foto: NRK

I slutten av forrige uke ble tidligere KGB-oberst Gennadij Gudkov kastet ut av dumaen fordi flertallet mener han har drevet forretningsvirksomhet som var uforenlig med hans status som lovgiver og dumamedlem.

Gudkov som representerte det sosialdemokratiske partiet «Rettferdig Russland» sier til NRK, han er utsatt for en politisk heksejakt, motivert av at han i snart et år har ledet gatedemonstrasjonene mot Putins regime.

Bredside mot Lavrov

I det åpne brevet til presidenten anklager «varslerne» utenriksminister Sergej Lavrov for særlig å ha favorisert menn lojale til ham selv i nøkkelstillinger som hadde med penger å gjøre.

Særlig rettes skytset i brevet mot Eiendomsdirektoratet til det russiske utenriksministerium, UpDK.

Overprising, uærlige byggeanbud og voldsomme bilinnkjøp til eget bruk hevdes å være de viktigste syndene til denne sektoren i russisk UD.

Eiendomsdirektoratet betjener også det enorme Corps Diplomatique I Moskva.

«I forbindelse med vedvarende rykter om Sergej Lavrovs snarlige avgang tror vi hans folk rasker med seg det de kan mens de ennå har sjansen!» – påstår varslerne og forfatterne av dette åpne, men anonyme brevet.

«Sergej Lavrov og hans familie disponerer fire biler, èn til ministeren, en i reserve for alle tilfellers skyld, èn bil betjener fruen ulovlig og en fjerde betjener datteren. Dette kan sjekkes i databasen for UD-garasjen og alle vet om dette!» – påstås det.

Hvor er Russlands riksrevisjon?

I desember 2010 sa tidligere statsminister og nåværende riksrevisor i Russland, Sergej Stjepasjin dette til NRK:

– Fra Boris Jeltsin via Vladimir Putin til Dmitrij Medvedev har alle presidenter slått fast at kampen mot korrupsjon er oppgave nummer èn her i Russland.

Riksrevisor i Russland, Sergej Stjepasjin

Riksrevisor i Russland, Sergej Stjepasjin har som et uttalt mål å bekjempe korrupsjon.

Foto: NRK

«Hvorfor avsløres da ikke de korrupsjonsskyldige sjefene i det russiske utenriksapparetet av alle Riksrevisjonens undersøkelser i UD?» – spørres det i dette åpnet brevet.

«For sakene med arrestasjoner nylig av hærens medisinske generaler og i Politiet blir bare barneprat hvis det sammenlignes med våre sjefer i russisk UD!» – heter det.

Da NRK ventet på Norges Riksrevisor Jørgen Kosmo foran den russiske riksrevisjonen mandag 17. september, ga politiløytnanten på vakt ved inngangen til beste overfor oss privat, at han føler de øverste politilederne i Russland krenker politiets ære ved sin korrupsjon.

Riksrevisor Jørgen Kosmo i Russland

Norges riksrevisor, Jørgen Kosmo, var i Russland tidligere i år.

Foto: NRK

19. august viste Søndagsrevyen en reportasje fra fangeleir nr. 13 i Nedre Tagil hvor 1500 politi-offiserer, statsadvokater og dommere soner lange fengselstraffer, de fleste for korrupsjon.

Hvordan tør de?

Dette er det store spørsmålet etter at Russland innførte nye krav til selvangivelse for offentlig ansatte i år.

Der skal ikke bare inntektene oppgis men store innkjøp av hus, biler, yachter, helikoptere og fly oppgis, selv om slikt registreres på ektefeller og mindreårige barn.

Svaret ligger trolig i, at korrupsjonsgevinstene er så enorme og sjansen for å bli tatt så liten, at uhyggelig mange og svært høyt oppe i statsapparatet fortsatt tar sjansen på «å stjele av lasset».

Det andre store spørsmålet som dette påståtte åpne brevet lagt ut på internett reiser er:

Kan denne lekkasjen være et forvarsel om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov står for fall?

At Lavrov er meget dyktig som utenrikspolitiker, kan få bestride. Men dette åpne brevet sår tvil om han har vært i stand til å beskikke sitt hus, Russlands utenriksministerium.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt