Anklager CIA for attentatplaner

Nord-Korea anklager i dag den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA for å legge planer om et attentat mot landets leder, Kim Jong-un.

South Korea Elections The North Korea Factor Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un under en militærparade i Pyongyang 15. april i år.

Foto: Wong Maye-E / AP

Ifølge en uttalelse fra det nordkoreanske sikkerhetsministeriet skal CIA ha samarbeidet med Sør-Koreas etterretningsvesen om attentatplanene.

De skal ha «pønsket ut en ondskapsfull plan» om å ta livet av Kim ved hjelp av uspesifiserte «biokjemiske substanser» under en offentlig seremoni i hovedstaden Pyongyang.

For CIA er «attentat ved hjelp av biokjemiske substanser, inkludert radioaktive substanser og nano-giftige substanser den beste måten som ikke kreve tilgang til målet, og de dødelige resultatene vil først merkes etter seks til tolv måneder», heter det i uttalelsen fra sikkerhetsministeriet som ble sendt i statlige medier i Nord-Korea.

Anklagene kommer samtidig som spenningen i regionen er stadig økende, med krigsretorikk fra begge parter.

Kritiserte Kina direkte

Anklagene kommer dagen etter at Nord-Korea for første gang kom med sterk offentlig kritikk mot Kina.

I en artikkel fra det statlige nyhetsbyrået KCNA het det at en «rekke med absurde og hensynsløse uttalelser hørt fra Kina daglig gjør den allerede spente situasjonen verre».

– Kina burde ikke fortsette å teste vår tålmodighet. Kina burde vurdere de alvorlige konsekvensene som vil følge deres hensynsløse handlinger som forverrer vårt forhold, heter det i artikkelen.

KCNA kritiserer Kina for å legge all skyld på Nord-Korea for at tradisjonelt gode forholdet mellom de to landene nå har forverret seg, og kaller det «tåpelige unnskyldninger for å kunne danse i takt med USAs toner».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt