NRK Meny
Normal

Anker Jørgensen er død

Den foreldreløse gutten vokste opp på barnehjem og måtte begynne å jobbe som 14-åring. I dag døde den tidligere danske statsministeren, 93 år gammel.

Anker Jørgensen

Anker Jørgensen under et besøk i Norge i 1978 da han var dansk statsminister.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB / SCANPIX

Anker Jørgensen sovnet stille inn i dag, 93 år gammel. Det melder DR.

Anker Jørgensen i 2010.

Anker Jørgensen i 2010.

Foto: Martin Sylvest Andersen / NTB scanpix

Anker Henrik Jørgensen ble født i København 13. juli 1922 som sønn av en kusk og en vaskehjelp i et falleferdig kolonihagehus.

Da han var fem år ble han foreldreløs og vokste først opp hos en tante som arbeidet på en tobakksfabrikk og senere ble han flyttet over på barnehjem.

Som barnehjemsbarn i mellomkrigstidens Danmark måtte han tidlig ut i arbeid og som 14-åring startet han som bud og ble senere verftsarbeider.

Han ble tidlig aktiv i fagforeningsarbeid og hadde en rekke ledende stillinger i fagforeningene før han ble valgt inn i Folketinget i 1964.

Siste arbeider i statsministerstolen

Anker Jørgensen, eller bare «Anker» som han var kjent som, ble overraskende statsminister etter at hans forgjenger trakk seg etter den danske EF-avstemningen i 1972.

Da ble han bare sittende i ett år, men han kom tilbake som statsminister i 1975 og satt frem til 1982.

Anker Jørgensen var den siste ordentlige arbeideren som har vært statsminister og leder for Socialdemokraterne.

Med sine til sammen over åtte og et halvt år i statsministerstolen er han etter sin etterfølger Poul Schlüter den som har vært statsminister lengst i Danmark siden 2. verdenskrig.

Olof Palme og Anker Jørgensen

To sosialdemokratiske høvdinger, Olof Palme (t.h.) og Anker Jørgensen (nummer to fra venstre) var gjester på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo i 1973.

Foto: Storløkken, Aage / Aktuell / SCANPIX

Vanskelig økonomisk periode

Anker Jørgensens periode som statsminister falt sammen med de vanskelige økonomiske tidene som traff de vestlige økonomiene etter oljekrisen i 1973.

Han har fått kritikk for at han ikke gjennomførte nødvendige strukturendringer, men fortsatte en økonomisk politikk som førte til høy inflasjon og høy arbeidsløshet.

Blant de politiske saker som huskes best fra hans embetstid var innføringen av muligheten til å førtidspensjonere seg.

Selv var han stolt over forhandlingen han førte med redergiganten A.P. Møller om statens andel av oljeinntektene fra Nordsjøen etter at tidligere regjeringer nærmest hadde gitt bort danskenes oljereserver til private selskaper.

Minneord på Facebook

Den nåværende lederen av Socialdemokraternes Mette Frederiksen har skrevet et lengre minneord på Facebook.

– Så godt som alle i Danmark har et bilde av hvem Anker Jørgensen var. Fra de eldre generasjoner til de helt unge, skriver Fredriksen.

Også Københavns borgermester Frank Jensen hyller den sosialdemokratiske høvdingen,

– Han sa tingene slik at man forstod det. Han stod ved de tøffe beslutningene han måtte treffe. Han trodde helhjertet på de sakene han kjempet for. Anker klart gjennom et fantastisk liv fra barnehjemsbarn til statsminister å være den han var, skriver Frank Jensen, ifølge DR.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt