Angriperne i Iran var IS-medlemmer

– De fem angriperne som sto bak terrorangrepet i Teheran i går som drepte 17 personer er iranske IS-medlemmer. Det opplyser det iranske etterretningsdepartementet i dag.

TOPSHOT-IRAN-UNREST-ATTACK

EVAKUERT FRA ANGREPET: Mange måtte hjelpes ut vinduene på parlamentet i Teheran for å slippe unna angrepet. Nå viser det seg at angriperne har tilknytning til IS.

Foto: OMID VAHABZADEH / AFP

Ifølge det iranske etterretningsdepartementet kom angriperne tilbake til Iran i fjor sommer etter et opphold hos IS i Mosul og Raqqa. Etterretningen legger også til at angriperne skal ha utført kriminelle handlinger i både Mosul og Raqqua mens de oppholdt seg hos IS.

Første angrep av IS i Iran

I gårsdagens angrep i parlamentet i Teheran og ved graven til Ayatollah Ruhollah Khomeini, ble 17 personer drept og over 50 personer såret. Det skal være første gang IS har tatt på seg et angrep i Iran.

Det ble opprinnelig rapportert om seks angripere, mens informasjonen fra etterretningen nå indikerer at det var fem personer som deltok i angrepet. Departementet har nå frigitt bilder og fornavnet til angriperne som skal ha vært en del av et nettverk som kom tilbake til Iran i juli-august 2016 under ledelse av IS-lederen Abu Aisha.

Gikk etter religiøse steder

IRAN-ATTACKS

ANGRIPERNES OFRE: 17 personer lå igjen døde da angrepene var over.

Foto: HASAN SHIRVANI / AFP

Målet var ifølge etterretningen å utføre terroristoperasjoner i religiøse byer. Abu Aisha skal ha blitt drept og nettverket tvunget til å flykte fra landet. Senere skal fem av dem ha kommet seg inn i Iran igjen.

Gårsdagens angriperne skal ha vært bevæpnet med rifler og pistoler og noen av dem hadde festet eksplosiver rundt kroppen. Minst tre av dem skal ha sprengt seg selv i luften.

Øyenvitner har opplyst at en av bombene gikk av da en av angriperne ble skutt av iranske styrker, noe som førte til at enda flere ble drept. Lederen for Irans rettsmedisinske institutt, Ahmad Shojaei, sier at det er tre kvinner blant de drepte, men det er ikke kommet opplysninger om ofrenes identitet.

IS var raskt ute med å påta seg ansvaret for angrepet.

Seks personer er pågrepet i kjølvannet av onsdagens angrep, blant dem en kvinne som er tatt inn til avhør, opplyste iransk politi torsdag.

Den iranske revolusjonsgarden anklaget Saudi-Arabia for å stå bak angrepet. De mener også at USA er involvert. Hva de mener med anklagen er for øyeblikket ikke kjent.

Reagerer på Trump

Samtidig har Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif brukt Twitter til å fordømme Donald Trumps reaksjon på terrorangrepet etter at den amerikanske presidenten sa at Iran høster hva landet sår.

Laster Twitter-innhold

– Vi understreker at land som støtter terror, risikerer å bli offer for ondskapen de fremmer, framholder Trump.

Zarif skriver i en Twitter-melding at uttalelsen fra Det hvite hus er frastøtende. Han føyer til at iranerne kjemper mot terror som støttes av USAs klientstater.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt