Hopp til innhold

Angrepet på IS-hovedstaden Raqqa er i gang

En styrke støttet av amerikanerne er nå på vei mot Raqqa. De står bare 30 kilometer fra sentrum av byen.

IS-kriger i Raqqa

Raqqa er hovedstaden til IS, og dersom byen faller vil grupperingen miste mye av sin operasjonelle styrke og økonomiske handlingsrom.

Foto: Stringer / Reuters

Det var søndag formiddag at ledelsen i det som heter Syria Democratic Forces, SDF, holdt pressekonferanse for å fortelle at offensiven var i gang.

Talsmann for styrken, Jehan Sheikh Amad, sa at målet var Raqqa, men han kom ikke med noen antagelser for når byen ville falle, det skriver Reuters.

Den amerikanske forsvarsministeren, Ash Carter, bekrefter nå at operasjonen er i gang.

Allerede natt til søndag skal styrkene ha hatt sine første konfrontasjoner med IS, selv om det på pressekonferansen søndag ble sagt at operasjonen skulle starte om noen timer.

Les også: Allianse varslar offensiv mot IS i Raqqa

Tatt fem landsbyer

SDF skal i løpet av dagen ha gått inn i en rekke landsbyer og rykket til kilometer framover i IS kontrollert område.

Laster Twitter-innhold

SDF er en kurdisk-dominert sammenslutning av forskjellige militser. Den er støttet av amerikanske spesialstyrker og har innslag av syriske arabere.

De vil under operasjonen få internasjonal luftstøtte som vil bli koordinert av amerikanerne.

Les også: Nye franske luftangrep mot IS i Raqqa

Den spisse enden i kampstyrken skal være den kurdiske YPG militsen.

Det var SDF som tidligere i år frigjorde byen Manbij og området rundt.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

Ledelsen i SDF sa på pressekonferansen at det hellige angrepet mot Raqqa først har som mål å isolere byen.

Foto: RODI SAID / Reuters

YPG vil holde seg vekk fra Raqqa

Det er et åpent spørsmål om kurderne kommer til å gå inn i selve Raqqa. Befolkningen i byen er for det meste sunnimuslimske arabere.

Kurdiske ledere i Syria har tidligere sagt at YPG ikke vil innta byen, at den jobben vil bli overlatt til sunnimuslimsk milits i SDF.

Laster Twitter-innhold

Det første målet for operasjonen skal ifølge en melding fra SDF, være å isolere Raqqa fra andre områder som er kontrollert av IS.

Etter isoleringen, så vil angrepet på selve byen starte.

Tyrkia vil ikke ha YPG der

Tyrkia har vært en kompliserende faktor i planleggingen av angrepet, skriver Reuters. Tyrkia ønsker ikke at kurderne skal ta mer territorium i Syria. I tillegg mener tyrkiske myndigheter at YPG er terrorister.

Tyrkiske styrker og tyrkisk-støttet milits står allerede inne i Syria, og landet har tidligere sagt at målet er å innta Raqqa. Mellom tyrkerne og Raqqa står de USA-støttede kurderne.

Torsdag denne uken sa SDF at det ikke kom på tale å samarbeide med tyrkerne under operasjonen for å frigjøre Raqqa.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

Hvor mange amerikanske spesialsoldater som følger angrepsstyrken er ukjent, men det er dem som skal styre luftstyrkene mot målene.

Foto: RODI SAID / Reuters

Raqqa må isoleres raskt

Operasjonen har vært planlagt lenge, og i forrige måned sa den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter at angrepet mot Raqqa ville foregå samtidig med angrepet mot Mosul.

Sjefen for de amerikanske styrkene i Iraq, general Stephen Townsend sa samtidig at det var viktig å gjennomføre isoleringen av Raqqa så fort som mulig fordi IS sannsynligvis var i ferd med planlegge terrorangrep i utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt