Hopp til innhold

Angrepet moské skal «kärleksbombas»

I dag ber de kristne i Eskilstuna for den islamske forsamlingen som ble rammet av brannen torsdag.

Moskébrann

Fem personer ble skadd, en av dem alvorlig, i moskébrannen i Eskilstuna i Sverige torsdag.

Foto: PONTUS STENBERG / NTB scanpix

Brannen i Eskilstuna brøt ut 1. juledag da en person, ifølge vitneopplysninger, kastet en flaske med tennvæske inn i moskeens vindu. Fem personer ble brakt til sykehus, en av dem med alvorlige skader i brannen som politiet mener brannen var påsatt.

Ved dagens gudstjeneste i Fors kirke i Eskilstuna, vest for Stockholm, vil forbønnen vies de rammede.

– Det å utøve sin tro, uansett hvilken tro man har, er en rettighet vi må verne i Sverige, sier sogneprest Johan Hedlund til Eskilstuna-Kuriren.

Han sier at de også vil be for at Sverige og Eskilstuna skal være et godt samfunn å leve i, hvor folk kan leve i trygghet og fred.

Samles utenfor moskeen

Senere i dag vil nettverket «Tillsammans för Eskilstuna» samles ved den utbrente moskeen til det de kaller en «kjærlighetsbombing». Ifølge Facebook-sidene til nettverket vil de danne et stort hjerte utenfor lokalene.

– Vi vil ha et samfunn der alle i Eskilstuna skal kunne føle seg trygge og delaktige, og vi stiller opp for et samfunn der ingen skal føle redsel på grunn av sin tro, skriver gruppen.

Brann i Eskiltuna

Ifølge vitner skal noen ha kastet en gjenstand gjennom et vindu i bygningen.

Foto: Anders Kjærsgaard

– Alvorlig hendelse

Den svenske regjeringen sier de ser alvorlig på hendelsen.

– Dersom det stemmer at brannen er påsatt, så er det et direkte angrep på religionsfriheten i landet vårt, sa kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke torsdag kveld.

Innenriksminister Anders Ygeman kaller hendelsen «motbydelig og uakseptabel». Han mener at det svenske samfunnet må beskytte seg bedre mot angrep av denne typen.

– Vi gjør ikke nok for å beskytte oss, enten det dreier seg om en moské eller et annet trossamfunn, sier han og påpeker at den rødgrønne regjeringen i sitt program har lovet tiltak for å bekjempe hatkriminalitet.

Det er uvisst om torsdagens brann dreier seg om hatkriminalitet, men Ygeman påpeker at det har vært en rekke alvorlige hendelser knyttet til moskeer den siste tiden.

12 angrep

Omar Mustafa, leder i Islamska forbundet i Sverige (Ifis), beskriver brannen i Eskilstuna som svært alvorlig.

Han mener hatet mot muslimer blir stadig sterkere, og at det nå oftere blir uttrykt fysisk, skriver NTB.

– Man har gått fra ord til handling, sier han og påpeker at hendelsen i Eskilstuna er langt fra unik.

– Moskeen i Malmö har brent ned to ganger, moskeen i Trollhättan har blitt rammet for mordbrann, og i Hallunda ble de utsatt for steinkasting for noen år siden, ifølge Mustafa.

Ifølge den svenske stiftelsen Expo har moskeer og bønnelokaler blitt utsatt for 12 ulike angrep i 2014 (se faktaboks).

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst åtte døde i jordskred i Italia

Det sier visestatsminister Matteo Salvini.