Angrepet før hun ble kåret til helgen

Kritikken mot Mor Teresa har våknet til live igjen i forkant av at hun søndag ble kanonisert til helgen under en seremoni i Roma.

Tilbedere samlet seg lørdag ved Mor Teresas grav

Tilbedere samlet seg lørdag ved Mor Teresas grav i Kolkata, dagen før hun blir kanonisert.

Foto: Bernat Armangue / Ap

Roma er pyntet med plakater av Mor Teresa

Roma er pyntet med plakater av Mor Teresa i forkant av at hun søndag blir kanonisert.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP

I den indiske storbyen Kolkata – der Mor Teresa levde og virket – kritiseres den tidligere nonnen for religiøs fundamentalisme, medisinsk uaktsomhet og økonomisk mislighold.

Leger og tidligere frivillige forteller stygge historier om dårlige hygiene og tvangskonvertering av døende.

En av dem som kritiserer henne er Aroup Chatterjee, britisk lege som er født i Kolkata. Han sier at «hun bare var opptatt av å spre sin tro uansett hva det kostet».

Å konvertere en døende, bevisstløs person er veldig nedrig oppførsel, veldig motbydelig. Mor Teresa gjorde det i stor stil, sier Chatterjee til AFP.

Tidligere frivillige står nå frem og sier at ordenen hun grunnla – Nestekjærlighetens misjonærer – dyrker smerte og fattigdom. De anklager henne for bare å gi den aller enkleste form for behandling til tross for at ordenen har fått millioner av dollar i gaver.

Hemley Gonzalez arbeidet som frivillig for Nestekjærlighetens misjonærer for åtte år siden, men forlot ordenen og startet sin egen hjelpeorganisasjon på grunn av det han opplevde blant nonnene.

– Det er en moderne kult. De kommer unna med medisinsk vanskjøtsel rett foran øynene på folk, sier han til NRK.

Han forteller om nonner som vasket sprøytespisser i vann fra springen før de brukte dem på nytt.

Mor Teresa får fredsprisen

Mor Teresa ble tildelt Nobels fredspris i 1979. Her får hun prisen i Universitetets aula av professor John Sanness, daværende formann i Nobelkomiteen.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB / Scanpix

Over 10.000 helgener

Den romersk-katolske kirken har over 10.000 helgener. Mange av dem ble først kanonisert flere hundre år etter at de døde.

Mor Teresa sto nær pave Johannes Paul II og etter at hun døde i 1997 satte han raskt i gang prosessen med å gjøre henne til helgen.

Ronald Reagan og Mor Teresa

Mor Teresa sammen med president Ronald Reagan i 1985 etter at han hadde gitt henne USAs Medal of Freedom.

Foto: MIKE SARGENT / AFP

Hun ble saliggjort – det første skrittet på veien til helgenstatus – i 2003, bare ett år etter den påkrevde minstetiden på fem år.

Etter at Johannes Paul II døde i 2005 ble det stillstand i prosessen under pave Benedict, men pave Frans har igjen vekket saken til live igjen. I desember i fjor kom den endelige beskjeden om at hun blir opphøyet til helgen.

Et stort øyeblikk for katolikker

Selv om kritikken mot Mor Teresa er vekket til live, er søndagens seremoni et stort øyeblikk for millioner av katolikker.

– Vi føler at Mor Teresas opphevelse til helgenstatus gir ny næring til hennes veldedige arbeid, sier erkebiskopen av Kolkata, Thomas D'Souza, til AFP.

Selve helgenkåringen skjedde på Petersplassen i Rom søndag morgen foran titusener av troende.

Allerede før pave Frans var ferdig med seremonien brøt jubelen blant de fremmøtte ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt