Hopp til innhold

Angrep mot turisthotell i Elfenbenskysten

Maskerte og tungt bevæpnede menn angrep tre hoteller i turistbyen Grand-Bassam i Elfenbenskysten. Øyenvitner forteller om hvordan turister løp for livet på stranden.

Hotell-angrep i Elfenbenskysten

En mann hjelper en skadet gutt etter terrorangrepet på flere hoteller i Grand-Bassam.

Foto: SIA-KAMBOU / Afp

– Seks personer gikk langs stranden i Grand-Bassam og skjøt og drepte 14 sivile og to soldater i dag, sier president Alassane Ouattara i kveld. Tidligere ble det kjent at fire av dem skal være fra Europa.

– Angriperne ble senere også drept, sier Ouattara.

I kveld tok Al Qaida i Maghreb, AQIM, på seg skylden for angrepet.

Laster Twitter-innhold

Dette er samme gruppe som også stod bak angrepet på Statoil-anlegget i In Amenas.

Tung bevæpnet

Den franske avisen Le Monde melder at flere skudd ble hørt midt på dagen, og gjerningsmennene var maskert og tungt bevæpnet, ifølge den franske TV-kanalen TFI.

Et øyenvitne har fortalt til journalister på stedet at to-tre gikk foran mens en siste gikk bak og forvisset seg om at ofrene var drept, skriver RFI.

Bilder som er lagt ut på Twitter viser at politiet har tatt beslag i flere håndgranater og store mengder ammunisjon som gjerningsmennene ikke fikk brukt.

Laster Twitter-innhold

Vitner opplyser ifølge Reuters at det er fire angripere som skal ha skutt mot turistene på stranda. Ifølge nyhetsbyrået skal en video tatt av et vitne vise sju mennesker som ligger på bakken.

«De har drept forloveden min»

Øyenvitner beskriver hvordan en eller flere gjerningsmenn har skutt mot flyktende turister på stranden like nedenfor hotellene ved Grand-Bassam.

– Jeg løp ut for å se hva som skjedde da jeg hørte skyting, og da så jeg mange som kom løpende opp fra stranden, sier 25 år gamle Josiane Sekongo som bor like ved stranden.

Vi var ved strandkanten da skuddsalvene smalt. Noen trodde først at det var kinaputter og at noen feiret en fødselsdag. Men jeg har vært i hæren, og skjønte hva det var. Alle løp av gårde og jeg gjemte meg. Jeg hørt 20–30 skuddsalver. Da jeg kom fram fra gjemmestedet så jeg en jente som var dekket av blod. «de har drept forloveden min», forteller journalist Eugène Kakou, som var på stranda da angrepet skjedde til RFI.

En video som er publisert på Facebook skal vise hvordan turister løper i sikkerhet ved et av hotellene i Grand-Bassam.

Skytingen skal ha startet på hotellet Kral Beach, før gjerningsmennene har fortsatt mot stranden, ifølge lokale medier.

Byen ligger rundt 4 mil øst for Abidjan.

Angriper turistmål

I juni for to år siden angrep en terrorist utenlandske turister i den tunisiske byen Sousse. Den gangen ble 38 mennesker drept. De fleste av dem turister.

Dagens angrep skjer bare to måneder etter at islamistiske terrorister angrep og drepte flere titalls mennesker på et hotell og en kafe i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Og i november i fjor angrep terrorister et Radisson hotell i Malis hovedstad Bamako og tok 170 gisler og drepte 22. Mange har den siste tiden vært bekymret for utviklingen i Vest-Afrika og pekt på fremveksten av flere militante islamistiske grupper som angriper vestlige turistmål.

Gran-Bassam

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.