NRK Meny
Normal

Israelske diplomater angrepet i India og Georgia

To personer ble skadet da en bil som tilhørte den israelske ambassaden eksploderte i den indiske hovedstaden New Delhi. Også i Georgia er det funnet en bombe i en bil som tilhører den israelske ambassaden.

Brennende bil

TV-bilder av den brennende ambassadebilen i New Delhi. Bildet er tatt fra indisk TV.

Foto: NDTV / Afp

– Det er har vært et angrepsforsøk og et vellykket angrep. I begge tilfeller så var det folk som arbeidet ved de israelske ambassadene som ble angrepet, sier Paul Hirschon som er talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Utbombet bil i New Delhi

Indisk politi undersøker den utbrente bilen i New Delhi.

Foto: Mustafa Quraishi / Ap

I New Delhi ble to personer såret i angrepet. Ifølge indisk politi er det konen til en israelsk diplomat og sjåføren som ble såret. Tilstanden til den israelske kvinnen blir av sykehuset i New Delhi betegnet som kritisk, men stabil.

Desarmerte bomben

I Georgias hovedstad Tbilisi klarte politiet å desarmere bomben som ble funnet.

– En ansatt ved den israelske ambassaden fant noe som han mistenkte var er bombe i bilen og kontaktet politiet, sa talsmann for innenriksdepartementet i Georgia, Shota Utiashvili, til nyhetsbyrået AFP.

Georgia og Israel har i en årrekke hatt en nært militært samarbeid. Israel solgte blant annet førerløse fly og annet utstyr til Georgia før den korte krigen mellom Russland og Georgia i august 2008.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video a8fccb09-512a-458c-b5fd-44e3a56f2427.jpg

SE VIDEO: Brannmannskap gjør slukningsarbeid etter at en bil som tilhørte den israelske ambassaden gikk i luften.

Skylder på Iran og Hizbollah

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepene, men den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu anklager Iran for å stå bak angrepene.

Netanyahu setter angrepene i sammenheng med de avvergede angrepene mot israelske ambassader i Aserbadjan og Thailand i januar.

– Iran, som står bak disse angrepene, er den største eksportøren av terror i verden, sa Netanyahu i et møte med Likuds medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen.

Iran nekter for å ha hatt noe som helst å gjøre med bombeangrepet, melder Reuters.

Avsperret gate i New Delhi

Hele gaten ble sperret av etter at den israelske ambassadebilen eksploderte i New Delhi mandag.

Foto: Mustafa Quraishi / Ap

I talen til Likud-parlementarikerne pekte også libanesiske Hizbollah-militsen, som han kalte for «Irans forlengede arm».

Hevet beredskapen

Israel satte sine ambassadene i spesiell beredskap i anledning at det søndag 12. februar var fire år siden israelske styrker drepte Imad Moughniyeh. den militære lederen for den libanesiske Hizbollah-militsen.

Moughniyeh ble drept i et bilbombeangrep i Damaskus, og Hizbollah mener Israel sto bak.

I forbindelse med årsdagen for drapet i fjor truet Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale israelske ledere med hevnangrep.

Israel har også advart sine ambassader om at det kan komme angrep etter at flere iranske vitenskapsmenn er blitt drept den siste tiden.

Det siste angrepet kom 11. januar i år, da Mostafa Ahmadi-Roshan ble drept i et bombeangrep i Teheran.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt