Hopp til innhold

Terror­angrep mot kirker og synagoge i Dagestan – 20 personer drept

Væpnede menn angrep søndag kveld en synagoge og to kirker i den russiske republikken Dagestan.

Angrepsmennene satte fyr på en synagoge og en russiskortodoks kirke, og gikk til angrep på en annen ortodoks kirke i tillegg. Mandag bekrefter russiske myndigheter at dødstallet har steget til 20. Flere sårede får behandling på sykehus.

Blant de drepte er den 66 år gamle ortodokse erkepresten Nikolai Kotelnikov. Han ble drept i kirken hvor han hadde jobbet i over 40 år, på den ortodokse pinsedagen.

Bildet viser den utbrente synagogen i Dagestan

Synagogen i Dagestan ble satt fyr på av væpnende personer og har fått store skader.

Foto: AP

Kotelnikov ble drept på brutalt vis foran flere familiemedlemmer, forteller guvernøren i Dagestan, Sergei Melikov på Telegram.

Lokale myndigheter forteller at angrepsmennene kuttet over halsen på Kotelnikov før de satte fyr på kirken, melder nyhetsbyrået AP.

Minst 15 av ofrene er politifolk, mens fire er sivile, deriblant en ortodoks prest, ifølge russiske etterforskere.

Seks væpnede menn er også skutt og drept, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er ikke kjent om flere gjerningspersoner er på frifot.

Tre dagers landesorg

– Dette er en tragisk dag for Dagestan, og hele vårt land, sa guvernør Melikov.

Det er innført tre dagers landesorg i hele regionen.

Væpnede menn angrep i går kveld en synagoge og to kirker i byen Derbent, og en kontrollpost i provinshovedstaden Makhatsjkala. Angrepene ble utført samtidig.

Videoer fra øyevitner viser uidentifiserte menn i en hvit Volkswagen Polo som skyter mot folk og biler.

Væpnede menn skal ha angrepet en synagoge og to kirker i den russiske republikken Dagestan, melder russiske myndigheter.

Væpnede menn skal ha angrepet en synagoge og to kirker i den russiske republikken Dagestan, melder russiske myndigheter.

Ifølge det russisk statskontrollerte nyhetsbyrået RIA, var en av gjerningsmennene som nå er drept, tidligere distriktsleder i partiet Rettferdig Russland. RIA skal ha fått dette bekreftet fra partiledelsen.

Russlands Russia Today skriver at to av de antatte gjerningsmennene ble arrestert på stranden i Makhatsjkala.

På video fra hendelsen kan man se flere familier og barn som løper vekk fra hendelsen.

NRKs korrespondent i Moskva, Gro Holm, rapporterer om angrepene.

Omtales som et terrorangrep

Russiske myndigheter betegner angrepene som terror, ifølge RIA.

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet. Guvernør Melikov og den russiske utenrikskomitteen har hintet til påstander om at Ukraina er involvert, med «utenlandsk hjelp».

Liknenede påstander ble lagt fram fra russiske myndigheter i mars, da 143 personer ble drept i et terrorangrep mot et konserthus i Moskva.

Da skyldte Vladimir Putin angrepet på Ukraina, uten å ha lagt fram noe bevis for det, og selv om terrororganisasjonen IS etter kort tid tok på seg ansvaret for angrepet.

Les også Terrorangrep i Russland: Dette er dei sikta

Politimann i militærklede og balaklava og våpen står framfor rettsboksen, der sikta Saidakrami Murodali Rachabalizoda sit med papir rundt eine øyret.

Et av Russlands fattigste områder

Dagestan ligger ved Kaspihavet, på grensen til Tsjetsjenia, og er blant de fattigste områdene i Russland. Republikken har rundt 3 millioner innbyggere, hvor flertallet er muslimer.

Byen Derbent, der en synagoge og to kirker ble angrepet, ligger 125 kilometer unna provinshovedstaden og har en jødisk befolkning med lang historie i området. Det var her erkepresten Kotelnikov ble drept.

Angrepene skal ha skjedd i Dagestan, en av Russlands 22 republikker.

Rabbineren i Makhatsjkala, Rami Davidov, forteller RIA at ingen ble drept eller skadet i synagogen.

Rammet av flere angrep

Dagestan har tidligere vært åsted for flere angrep fra radikale islamister, særlig jihad-gruppen Kaukasus-emiratet som var spesielt aktive fra 2007 til 2011.

En talsperson for Kreml ble i dag spurt om Russland fryktet en mulig retur til denne perioden.

– Nei. Nå er det et annet Russland. Samfunnet er samlet og slike terrorangrep støttes ikke i Russland eller i Dagestan, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Bilde fra video av en brennende bygning i Derbent i Dagestan i kveld.

Dette skal være bilde fra en video av en bygning i brann i byen Derbent i Dagestan. NRK har ikke verifisert bildet.

Foto: Reuters

I oktober 2023 ble rundt 20 personer skadd da flere hundre antiisraelske demonstranter stormet en flyplass i Dagestan i Russland, ifølge lokale myndigheter.

Da ble et lite antall israelere og jøder som befant seg på flyplassen, isolert og brakt i sikkerhet av russisk sikkerhetsstyrker.

Det dødeligste angrepet i Russland skjedde september 2004.

Da ble en skole i byen Beslan stormet av væpnede tsjetsjenere og holdt som gisler i flere dager. Mer enn 300 gisler ble drept, halvparten av dem barn.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

Momen Jaber spikrer tepper på plass

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakten på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, har en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.