Hopp til innhold

Angitt av broren og voldtatt av seks menn

Homofile Syria-flyktninger jages av familien og flykter fra krigen. Nå krever Amnesty at Norge øker antallet kvoteflyktninger.

Hamood

Alene og utstøtt av familien lever 21 år gamle Hamood i skjul i Jordan.

Foto: © Amnesty International (Photo: Richard Burton)

I en flyktningleir i Jordan sitter 21 år gamle Hamood. Han er homofil og flyktet fra Syria på grunn av sin legning. Men livet i Jordan er nesten like vanskelig.

– Jeg bor alene her, for etter at familien min og jeg dro fra Zaatari-leiren har jeg ikke sett dem. Siden min bror vet at jeg er homofil nektet han meg matkuponger og truet med å drepe meg, sier 21-åringen, som ikke ønsker å vise ansiktet eller fortelle sitt egentlige navn i frykt for represalier.

95 prosent til nabolandene

Nå overlever han på å selge sex gjennom hemmelige internett-annonser.

– En gang kom jeg hjem til en mann, men der ventet seks av vennene hans som alle voldtok meg etter tur. De viste at jeg selvfølgelig ikke kunne fortelle det til noen for da hadde jeg bare blitt sendt rett tilbake til den sikre død i Syria.

Han er en av nesten fire millioner flyktninger som nå har rømt fra det borgerkrigsherjede landet, og 95 prosent av disse befinner seg i de fem landene Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt.

Bare fem prosent av de menn, kvinner, barn som har fått sine hus, hjem og liv bombet og ødelagt befinner seg i andre deler av verden, viser tall i en ny Amnesty rapport.

Nå krever menneskerettighetsorganisasjonen at Norge og andre vestlige land tar mer ansvar.

– Det er mangel på en politisk vilje i våre land til å ta et ansvar for den humanitære krisen flyktningsituasjonen i Syria er, sier rådgiver i Amnesty Ina Tin til NRK. Hun har nettopp vært i Libanon og Jordan og kan fortelle om en nesten uholdbar situasjon for de mange millionene som nå befinner seg i nabolandene.

Mest sårbare

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger så er 380.000 av disse så sårbare og utsatt at de trenger et annet bosted og tilbud enn en det de kan tilbys her.

– Jeg vil si at homofile er de absolutt mest sårbare flyktningene i disse landene og er noen av dem vi mener må ut og får trygghet i et annet land.

Selv drømmer Hamood om et liv i Europa.

– Hvis jeg får lov til å komme til Europa vil det være som å bli født på ny, og for første gang på lenge kan jeg si at jeg har et liv.

SISTE NYTT

Siste nytt