NRK Meny
Normal

Anerkjenner utbryterprovinsene

Russland anerkjenner de georgiske regionene Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige, sier president Dmitrij Medvedev.

Dmitrij Medvedev i tv-tale

Dmitrij Medvedev sa i en tv-tale i dag at Russland anerkjenner Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige.

Foto: - / AFP

Medvedev kom med kunngjøringen i en tv-sendt tale i dag etter å ha skrevet under på et dekret der Russland formelt anerkjenner de to regionene som selvstendige stater.

Vedtaket om å anerkjenne Sør-Ossetia og Abkhasia ble fattet av den russiske nasjonalforsamlingen i går.

- Vi har vært tålmodige

Den russiske presidenten oppfordret samtidig andre land om å følge russernes eksempel:
- Dette er ikke noe enkelt valg, men det er den eneste måten man kan redde liv på, sa Medvedev i talen.

Han mener Russland har vist tålmodighet i sitt forhold til Georgia og at de flere ganger har forsøkt å løse konflikten med fredelige midler.
- Men våre gjentatte forslag til georgisk side om å få til en avtale om å avstå fra maktbruk forblir ubesvarte, sa Medvedev som mente at president Mikheil Saakashvili tok sitt valg da georgerne angrep sør-ossetiske separatiststyrker 8. august i år.

LES: Dumaen anerkjenner utbryterne
LES: Vil anerkjenne utbryterrepublikker

Både Sør-Ossetia og Abkhasia er internasjonalt anerkjent som en del av Georgia, og russisk anerkjennelse av selvstendighet for de to områdene fører igjen Kreml på kollisjonskurs med Vesten.

Flere vestlige statsledere ba i går Medvedev om å la være å godkjenne vedtaket fordi det vil øke spenningen i området.

- Strider med folkeretten

Rett før Medvedevs tv-tale gikk Tysklands forbundskansler Angela Merkel ut og understreket Georgias rett til territoriell integritet:

- Det er etter vår oppfatning klart at en anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhasia ikke vil være i tråd med folkeretten, sa Merkel på en pressekonferanse i den estlandske hovedstaden Tallinn.

En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet avfeier Russlands anerkjennelse av de to utbryterprovinsene:
- Dette er et brudd på de forpliktelsene Russland gjentatte ganger har påtatt seg i resolusjoner fra sikkerhetsrådet. Dette gjør ingenting for å styrke utsiktene om fred i Kaukasus, sier talskvinnen.

Også franske myndigheter beklager den russiske avgjørelsen, og gjentar på linje med Tyskland at myndighetene støtter Georgias territoriale integritet.

- Dette er et bevisst brudd på folkeretten, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt i sin blogg.

I løpet av ettermiddagen har USAs utenriksminister Condoleezza Rice beklaget anerkjennelsen, mens Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fordømmer vedtaket og mener det bryter med grunnleggende OSSE-prinsipper.
- Russland bør umiddelbart trekke alle soldater ut av Georgia og holde seg til våpenhvileavtalen.

Verdenssamfunnet kan ikke akseptere ensidig opprettede buffersoner, understreker organisasjonens leder Alexander Stubb.

Jubler over anerkjennelse

Lederne i Abkhasia og Sør-Ossetia jubler over Russlands anerkjennelse av regionenes selvstendighet og kaller avgjørelsen historisk, melder russiske medier.

Dette er en historisk dag for vårt folk. Jeg er takknemlig overfor de russiske lederne og det russiske folk for dette store steget i dag ved å anerkjenne Abkhasias selvstendighet, sier separatistleder Sergej Bagapsj.

Også Sør-Ossetias separatistleder kaller Russlands anerkjennelse historisk.

– Russland reddet oss fra folkemord og ga oss muligheten til å utvikle og leve i landet vårt, sier leder Eduard Kokoitij.

Innbyggere i Abkhasia trakk ut i gatene for å feire da Russlands avgjørelse ble kjent tirsdag og både skudd og champagnekorker gikk i lufta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt