Hopp til innhold

Andhøys skip funnet – besvarte ikke anrop

Jarle Andhøys skip «Nilaya» er observert fra luften av tollmyndighetene på New Zealand, men besvarte ikke gjentatte radioanrop.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

OBSERVERT: Jarle Andhøys båt «Nilaya» er observert av myndighetene på New Zealand utenfor landets territorialfarvann.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Observasjonen ble gjort ved 18-tiden torsdag kveld lokal tid, under en observasjonsflygning i regi av landets tollmyndigheter. Det melder flere medier på New Zealand.

– Flyet prøvde gjentatte ganger å anrope båten, men fikk ikke noe svar, sier Ceinwen Curtis, journalist i Radio New Zealand, til NRK.

Uviss posisjon

Nøyaktig hvor observasjonen ble gjort, er ikke kjent, utover at det var utenfor New Zealands territorialfarvann, som strekker seg 24 nautiske mil fra kysten.

– Det ble ikke sagt hvor, i tilfelle de endrer posisjon, sier Curtis.

Rune «Supern» Olsgaard, Christian Foss og Nils Jørgen Vordahl

NØYE PLANLAGT: Vennene Rune «Supern» Olsgaard, Christian Foss og Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl holdt torsdag pressekonferanse i Oslo- – Turen er nøye planlagt, sa de.

Foto: Helge Carlsen / NRK

På en pressekonferanse torsdag kveld bekreftet Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl at nordmannen driver testseiling på et russiskregistrert skip utenfor New Zealand.

– Dette er nøye planlagt og forberedt. Han har med seg et internasjonalt mannskap som er vant med isseiling, og både dette og båten er godt utrustet, sa Vordahl.

Andhøy var kaptein på «Berserk», som forliste februar i fjor. Han skal ha bestemt seg for å legge ut på en ny ekspedisjon kort tid etter den forrige fatale seilasen.

Norsk 19-åring med

– Mange spørsmål er uavklart etter «Berserk»-ulykken. En ny ekspedisjon skal finne svaret på dette, sier Vordahl.

Andhøy kom til New Zealand etter nyttår. 23. januar fikk han beskjed om å forlate landet innen 28 dager.

– Hvis man kommer til at skipet er godt nok, blir det ikke behov for å dra inn til New Zealand før de starter ekspedisjonen, sier Vordahl.

Han bekrefter også at 19 år gamle Samuel Massi, som var med på «Berserk», men mønstret av sammen med Andhøy før forliset 22. februar i fjor. Ingen andre nordmenn er om bord på skipet, ifølge advokaten.

SISTE NYTT

Siste nytt