ANC går kraftig tilbake

JOHANNESBURG (NRK): Sør-Afrikas regjeringsparti ANC ligger an til å få under 60 prosent av stemmene ved gårsdagens valg. Det er en kraftig tilbakegang fra forrige valg.

Valg i Sør-Afrika

Til tross for at oppslutningen om ANC synker, kommer partiet til å vinne valget i Sør-Afrika med god margin.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters/NTB Scanpix

Da en tredel av stemmene var talt opp, ligger ANC an til en oppslutning på 59 prosent, ifølge den nasjonale valgkommisjonen. Det vil da være det dårligste valget i partiets historie.

Men det vil ikke ved Jacob Zuma sin posisjon, som ligger an til en ny femårsperiode som president siden det er nasjonalforsamlingen som velger presidenten.

Til tross for det store oppslutningen går det gamle partiet til Nelson Mandela kraftig tilbake. i forrige valgperiode hadde partiet to tredeler av representantene i nasjonalforsamlingen.

Dobling for opposisjonen

Valget onsdag gikk stort sett rolig for seg, og ifølge valgmyndighetene var det ekstremt stort oppmøte. Det var i mange byer lange køer ved valglokalene. Flere steder måtte velgere vente over to timer for å avgi sin stemme.

ANCs fremste rival, opposisjonspartiet Den demokratiske alliansen (DA), lå an til å få hele 31 prosent.

Om det skulle bli det endelige resultatet, vil det være en dobling av oppslutningen fra forrige valg i 2009. En forklaring på DAs gode resultat, er den store valgdeltakelsen.

Siste apartheidvalg

ANC har under valgkampen forsøkt å spille på tidligere storhet og sorgen over bortgangen til partiets grunnlegger og landsfader Nelson Mandela, som døde i desember.

«Still opp for Madiba», «Stem ANC!», står det på noen av valgplakatene, med henvisning til Mandelas klannavn.

Men mange kommentatorer sier dette valget blir det siste som blir dominert av arven etter apartheid.

President Jacob Zuma taler i Nelson Mandelas begravelse

Ifølge meningsmålingene vinner ANC valget med om lag 63 prosent av stemmene. Jacob Zuma ligger dermed an til en ny femårsperiode som president siden det er nasjonalforsamlingen som velger presidenten. Arkivbilde.

Foto: REUTERS TV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt