Hopp til innhold

Anbefaler at seks nye land rødmerkes etter smitteøkning

Folkehelseinstituttet anbefaler at Polen, Malta, Island, Kypros, Færøyene og Nederland rødmerkes. Bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres denne uken.

Den blå lagune i Svartsengi på Island

Den blå lagune på Island er vanligvis et populært turistmål for mange nordmenn. Nå anbefaler folkehelseinstituttet at Island rødmerkes etter smitteøkning.

Foto: Flickr/Gúnna

I en pressemelding i kveld skriver folkehelseinstituttet at det er den siste tidens økte koronasmitte i de fem landene som gjør at de anbefaler at Polen, Malta, Island, Kypros og Nederland rødmerkes.

Per 10. august er dermed fem nye land i EU/EØS røde, samt Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark.

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad mener de nye tallene fra FHI stemmer godt med smittesituasjonen i verden nå.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– FHI følger veldig godt med på hele Europpa og verden for øvrig, dette er tall som er viktig å legge til grunn for et nytt europakart på slutten av denne uken, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad til NRK.

FHI leverer annenhver uke en vurdering av smittesituasjonen i EU, EØS- og Schengen-landene. Det er regjeringen som fatter beslutninger om hvilke land som omfattes av innreisekarantene, som i dag er på ti dager. Dette gjøres på bakgrunn av vurderinger fra FHI.

Kravet til FHI er at landene og regionene må ligge under 20 smittede per 100.000 innbyggere totalt siste to uker. FHI krever også at det i gjennomsnitt er mindre enn 5 prosent positive koronaprøver de siste to ukene.

Anbefaler karantene

FHI anbefaler å innføre karanteneplikt for følgende land og regioner (tall for antall positive tilfeller per 100 000 de siste to ukene i parentes): Island (25,4), Malta (58,6), Nederland (32,5), Polen (23,0), Kypros (20,1), Færøyene (205,4)

Også følgende regioner i Sverige anbefales karanteneplikt: Östergötland (28,1), Blekinge (29,5), Värmland (20,2), Uppsala (23,9), Dalarna (26,8), Örebro (29,8).

I Danmark anbefales også karanteneplikt i Sjælland (minus hovedstadsregionen) (26,5) og Midt-Jylland (42, 3).

– FHI vurderer situasjonen i disse land og områder per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverte til regjeringen mandag ettermiddag denne uken, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Økt smitte i samfunnet

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad mener trenden i det meste av Europa nå er at vi har fått enn oppgang av smitte nå på slutten av sommeren.

Hva skal til for at vi er tilbake til situasjonen i mars?

– Det skal litt til i alle fall for Norges del. Vi har nå lokale utbrudd som blir smittesporet, og om man fanger opp de aller fleste som er syke. Men det at folk er så bevegelig gjør smittesporing vanskeligere for kommunene. En syk person nå er i kontakt med så mange flere enn de var i mars/april. Det betyr at sårbarheten er større for økt smitte i samfunnet vårt, sier Nakstad til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt