Analytikere: Dårlig idé for Trump å møtes alene med Kim

Det er en dårlig idé av Donald Trump å møte Kim Jong-un alene, mener analytikere. Uten referat kan det bli strid om hva som har skjedd.

Trump Kim Summit

HISTORISK: USAs president Donald Trump og Nord-Koeas leder, Kim Jong-un tok hverandre i hendene før det historiske møtet i Singapore.

Foto: Evan Vucci / AP

Få minutter etter klokken 3 norsk tid ble det skrevet historie i Singapore, da USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok hverandre i hendene.

Trump og Kim møttes deretter på tomannshånd, kun med sine personlige tolker tilstede.

Tolkene var de eneste vitner til det første møtet mellom en amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne.

– Gir mye uten å få noe særlig tilbake

Problemet med et møte på tomannshånd er at partene etterpå kan påstå at noe annet er sagt enn det som faktisk ble sagt, og dermed skape tvil om resultatet.

– Dårlig idé. Jeg kan se for meg at Trump gir mye uten å få noe særlig tilbake, sier Paul Haenle, som var Kina-ekspert i det nasjonale sikkerhetsrådet under George W. Bush og Barack Obama.

Laster Twitter-innhold

– Burde hatt skriftlig referat

Tidligere general Barry McCaffrey er enig og kaller møtet på tomannshånd «en uakseptabel fare for amerikansk nasjonal sikkerhet».

McCaffrey benyttet seg av Twitter for å be utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Jim Mattis om å motsette seg et møte mellom de to lederne alene.

Han skriver at det nasjonale sikkerhetsrådet burde hatt et skriftlig referat av all kommunikasjon med Kim, som han kaller «en brutal diktator med atomvåpen».

Og legger til at det som står på spill, er «Amerikas sikkerhet».

Trump og Kim håndhilser
Foto: Saul Loeb / AFP
Her er et klippe av bildene fra det historiske toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i Singapore.

Splittede reaksjoner i USA

I USA er reaksjonene svært delt etter Trumps møte med Nord-Koreas diktator. Den venstreliberale siden i de store mediene har bitt seg merke i at Trump sa at det var en ære å møte Kim Jong-un, mens han for to dager siden sa at Canadas statsminister Justin Trudeau er uærlig og svak.

De mener at det er et vannskille i hvordan Trump opptrer overfor ledere fra andre land, når han møter en diktator med tusenvis av liv på samvittigheten på en slik måte.

Donald Trump, Kim Jong Un

MØTTE MEDIA: Nord-Koeas leder, Kim Jong-un ser på media under en fotoseanse i forbindelse med det historiske toppmøtet i Singapore.

Foto: Evan Vucci / AP

En seier for Kim

I konservative medier som Fox News er det derimot mange gjester som sier at eliten ikke tåler at Trump gjør ting på sin måte og at diplomati tidligere er prøvd uten å lykkes.

Nå venter en hel verden på hva de to lederne får ut av dagens møte, om Nord-Korea vil love nedrustning i bytte mot økonomisk hjelp og sikkerhetsgarantier.

For den nordkoreanske lederen er toppmøtet med en sittende amerikansk president i seg selv en seier.

SISTE NYTT

Siste nytt