Analytiker om Trump: – Mexico er nær en unntakstilstand

USAs påtroppende president har lovet et knallhardt oppgjør med meksikanerne. Nå skjelver nabolandet.

Meksikanske avisoverskrifter gjenspeiler frykt for Trump og fremtiden

Meksikanske avisoverskrifter gjenspeiler den store skjelven befolkningen føler når Donald Trump nå blir USAs nye president.

Foto: JOSE LUIS GONZALEZ / Reuters

– Dette er trolig det nærmeste en nasjonal unntakstilstand Mexico har stått ovenfor på mange tiår, sier den meksikanske analytikeren Alejandro Hope til AP, da det ble klart at Donald Trump blir USAs neste president.

Donald Trumps valgseier i USA fikk umiddelbare reaksjoner i Mexico. Pesoen sank dypere enn den har gjort på 22 år.

– Nå kommer det an på hva han sier og om han kan utføre det han hevder at han vil gjøre, sier Hope.

– Vi betaler ikke for muren

I løpet av valgkampen hevdet USAs påtroppende president at han ville bygge en massiv vegg på grensen. Han ville også kreve at Mexico betaler.

– Vi må begynne å spare til den veggen, sier Rafael Garnica, som er en 29 år gammel entreprenør i teknologi.

Men der går altså grensen for landets myndigheter, ifølge Reuters.

– Å betale for å bygge en mur inngår ikke i vår visjon, sier Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu til en lokal fjernsynsstasjon.

Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu taler i Colombia

Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu skal ha seg frabedt at landet skal betale for en vegg Donald Trump vil bygge mot Mexico.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Donald Trump har imidlertid sagt at han vil stanse milliarder av dollar som meksikanere sender til familien i hjemlandet når de får lønn, og bruke disse til å bygge muren.

Mange mener at en eventuell mur ikke bare vil hindre at folk kommer seg over grensen, men vil også bli en stor handelsbarriere.

– Trumps seier er antitesen til Berlinmurens fall, tvitrer Fernando Belaunzaran. Han er politiker for sentrum-venstre partiet Demokratisk revolusjon.

Meksikanere skjelver

Mange frykter at Trump vil gjøre alvor av sitt valgløfte og forkaste frihandelsavtalen med nabolandet (NAFTA) som han mener går i Mexicos favør.

Investorer er urolige for at en handelskamp vil føre Mexico inn i depresjon.

Også meksikanere i USA skjelver.

Trump har truet med å deportere millioner av papirløse meksikanske migranter. Han har beskrevet dem som voldtektsmenn og narkotikalangere.

– Det er ikke bare Trump som skremmer meg, men også det faktum at han representerer en enorm mengde mennesker i USA, sier entreprenøren Garnica.

Mexicos president, Pena Nieto, har sammenlignet Trumps retorikk med Adolf Hitler og Benito Mussolini, men fikk mye kritikk da han likevel inviterte ham til sitt hjem i sommer.

Noen meksikanere bruker Twitter til å be myndighetene om å prøve på dialog med USA. Andre frykter at forholdet mellom de to landene skal briste.

Situasjonen har vært så tilspisset at USAs ambassadør til Mexico, Roberta Jacobson, spøkefullt uttalte at livet var blitt vanskelig for amerikanske diplomater sør for grensen.

– Jeg tenkte på å gjemme meg frem til niende november, sa Jacobson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt