Analyse viser at Trump kan spare 120 millioner i året på skattereformen

Den amerikanske presidenten, hans svigersønn og flere regjeringsmedlemmer ligger ifølge en analyse fra en tenketank an til å tjene grovt på skattereformen som ble vedtatt onsdag.

President Donald Trump

President Donald Trump talte om skattereformen utenfor Det hvite hus torsdag.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Trump og seks medlemmer av hans indre sirkel kommer til å tjene store beløp på skattereformen som ble vedtatt i Kongressen onsdag, skriver The Guardian.

Avisen viser til Center for American Progress (CAP) som skriver at det er flere deler i skattereformen som kommer til å gi store besparelser for presidenten.

CAP er en Washington-basert tenketank som er knyttet til Demokratene. Tenketanken ble grunnlagt i 2003 av tidligere stabssjef i Det hvite hus under Bill Clinton, John Podesta i 2003.

Trump og svigersønnen

Den endringen som gir størst uttelling for president Trump er et kutt fra 39,6 prosent til 29,6 prosent i måten folk betaler personskatt av inntekter i de har i sine selskaper.

Det første forslaget til skattereform hadde en klausul som stoppet selskaper med få ansatte fra å nyte godt av hele skattekuttet. Meningen var å hindre folk i å unngå skatt ved å legge inntektene sine til selskaper.

Like før reformen ble vedtatt ble det ifølge CAP gjort et eget unntak fra klausulen som gjelder selskaper som driver med eiendomsvirksomhet.

Unntaket gagner både president Trump og hans svigersønn Jared Kushner. Begge har mesteparten av sine inntekter fra eiendomsvirksomhet.

I motsetning til tidligere amerikanske presidenter har ikke Trump offentliggjort sine skattemeldinger. Det gjør det vanskelig å beregne hvor mye presidenten tjener på skatteendringene.

CAP har likevel gjort et overslag og kommet til at Trump sparer mellom 11 og 15 millioner dollar – mellom 90 og 120 millioner kroner, mens Kushner sparer fra 5 til 12 millioner dollar – 40 til 96 millioner kroner på unntaket.

Jared Kushner og hans svigerfar, president Donald Trump

Jared Kushner og hans svigerfar, president Donald Trump, i Det hvite hus tidligere i måneden.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Kutt i arveavgifter

Arvingene til Trump og flere av regjeringsmedlemmene vil kunne nyte godt av endringer i arveavgiften som er lagt inn i skattereformen.

Så langt har de første 11,2 millioner av formuen vært unntatt arveavgift, mens beløp over er blitt skattet med 40 prosent.

Nå er fribeløpet doblet til 22,4 millioner dollar, rundt 190 millioner kroner.

Finansminister Steven Mnuchin

Finansminister Steven Mnuchin har ifølge Fortune en formue på rundt fire milliarder kroner.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Det fører til at arvingene president Trump og fem regjeringsmedlemmer vil spare 4,5 millioner dollar – rundt 38 millioner norske kroner – i arveavgift.

Regjeringen til Donald Trump er kjent som den rikeste i historien og Wilbur Ross, Linda McMahon, Betsy DeVos, Steven Mnuchin og Rex Tillerson har alle milliardformuer.

Mest til de rikeste

Skattekuttene til Trump og hans folk viser hvorfor den vedtatte skattereformen har vært omstridt.

Ifølge den uavhengige organisasjonen Tax Policy Center vil reformen føre til at rundt 80 prosent av amerikanerne få skattekutt neste år, mens fem prosent må betale mer i skatt, skriver Ap.

Organisasjonen har kommet frem til forskjellene er store på hvem som får mest i kutt:

  • Folk som tjener under 25.000 dollar – rundt 200.000 kroner – i året vil få et skattekutt på 60 dollar, snaut 500 norske kroner.
  • Folk som tjener mellom 49.000 og 86.000 dollar vil få et kutt på 900 dollar, vel 7000 norske kroner.
  • Den ene prosenten som tjener med – de med inntekt på over 733.000 dollar – får et kutt på rundt 51.000 dollar, vel 400.000 norske kroner.

Trump selv skriver på Twitter at selskaper allerede har gjort store utbetalinger til arbeidere som et resultat av skattereformen.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt