Amper flyktningdebatt etter dansk smykke-forslag

Det ble en hissig debatt da EU-parlamentet diskuterte Danmarks forslag om å beslaglegge flyktninger verdisaker.

Det danske lovforslaget om å ta smykker i fra asylsøkere skaper sterke reaksjoner fra Belgieren Louis Michel

Den tidligere belgiske utenriksministeren Louis Michel var rød i toppen og hissig da han kalte det hele en skandale, melder Danmarks Radio, som fulgte ettermiddagens ordskifte.

Det danske forslaget går ut på at danske myndigheter skal kunne beslaglegge verdigjenstander, smykker og penger fra asylsøkere, som betaling for oppholdet i landet. Bortsett fra eiendeler som er av stor affeksjonsverdi.

Både utenriksminister Kristians Jensen og utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg representerte den danske regjeringen i dagens debatt og skulle svare på spørsmål.

– De skulle skamme dem!

Men den belgiske parlamentarikeren var ikke fornøyd med de svarene han fikk. Møtet var i ferd med å bli avsluttet da Michel tok ordet.

– Dette har ikke vært noen dialog. Jeg har hørt ministrenes svar, de er slett ikke tilfredsstillende, forslaget er åpenbart i strid med traktatene, ropte en stadig sintere Louis Michel.

Han mente de to danskene ikke hadde gitt noe svar på hvordan det skal defineres at noe har en affeksjonsverdi og sa at han var meget forarget.

– De skulle skamme dem, ropte han og fikk spredt applaus fra salen.

Møteleder Kinga Gál ropte for å få representanten for å falle til ro og sa til slutt at han måtte forlate salen, hvis han ikke dempet seg.

 Kristian Jensen og Inger Støjberg

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen og utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg fikk så hatten passet i Europaparlamentet i dag.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Forsvarte forslaget

Tidligere i debatten hadde integreringsminister Inger Støjberg sagt at hun mener at de som klarer å forsørge seg selv, skal gjøre det.

– Det er rettferdig at de som har mulighet til det, dekker kost og losji under asylprosessen, sa hun.

Utenriksminister Kristian Jensen mente det ikke var noen tvil om at Danmark lever opp til alle inngåtte konvensjoner.

Men det var ikke bare belgiske Louis Michel som protesterte:

– Dere vil aldri overbevise meg om at dette er ansvarlig eller proporsjonalt. Vi er den rikeste regionen på planeten, lød det fra svenske Cecilia Wikström fra Liberalerna.

Den tyske representanten Conelia Ernst mente det var skuffende at Danmark, som er et av de rikste landene i unionen, hadde et slikt forslag.

Den nye, danske asylpolitikken som skal opp i Folketinget tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt