Hopp til innhold

Amnestys generalsekretær i Norge:– Jeg vil møte opp ved ambassaden hver fredag til piskingen slutter

Onsdag fordømte Saudi-Arabia angrepene på Charlie Hebdo. Fredag ga de Raif Badawi 50 piskeslag for å oppfordre til ytringsfrihet. Hver fredag i 20 uker skal han piskes, til han er pisket 1000 ganger.

Raif Badawi

Raif Badawi har sittet fengslet siden 2012 og er dømt til 1000 piskeslag, ti år i fengsel, ti års utreiseforbud etter det. Han må også betale en bot på knappe halvannen millioner kroner.

Foto: Privat/Amnesty

Til tross for det enorme internasjonale presset for å få Raif Badawi løslatt, ble han fredag hentet fra fengselet med buss og kjørt til en offentlig plass. Der ble han pisket på ryggen foran et publikum som nettopp hadde avsluttet fredagsbønnen i en nærliggende moské.

Et vitne sier at Badawis føtter og hender ble lenket sammen under piskingen, men at ansiktet hans var synlig.

– Han forble taus og gråt ikke, men han knep øynene igjen, sier vitnet, som snakket med Nyhetsbyrået Ap på betingelse av anonymitet av frykt for represalier.

Vitnet, som også har nær kjennskap til saken, fortalte at piskingen varte i omtrent 15 minutter.

Den Saudi-Arabiske ambassaden i Norge ønsket ikke å kommentere denne saken lørdag.

LES MER: Dømt til 1000 piskeslag

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, sier til NRK at de fikk beskjed om at piskingen skulle begynne dagen før det skjedde.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er tortur og dermed forbudt

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, sier til NRK at han vil møte opp ved Saudi-Arabias ambassade i Oslo hver fredag så lenge landet fortsetter å piske Badawi.

– Saudi-Arabia strammet grepet om befolkningens frihet under den arabiske våren av frykt for at det samme opprøret skulle skje der, sier Egenæs.

Han tror de pisker Badawi på et torg i stedet for i fengselet, som er mer vanlig for å bruke det som en advarsel til folket.

– De velger å piske en som er dømt for å bruke ytringsfriheten sin, mens de samtidig sender ut en melding om at de fordømmer angrepene i Paris. Jeg mener ikke at man kan sammenligne piskingen med drapene der, men holdningen til ytringsfrihet er den samme, sier generalsekretæren.

Han ber nå UD om å komme på banen.

– Det Saudi-Arabia gjør mot Badawi er uhyrlig, det er tortur og dermed forbudt, sier han.

LES MER: To halshugget i Saudi-Arabia

Waleed Abu al-Khair

Også advokaten til Badawi, Waleed Abu al-Khair, er fengslet. Han ble arrestert fordi han startet en menneskerettighetsorganisasjon.

Foto: Privat/Amnesty

Badawis advokat fengslet

Også advokaten til Badawi, Waleed Abu al-Khair, er fengslet. Han ble arrestert fordi han startet en menneskerettighetsorganisasjon. I Juli 2014 ble den Olaf Palmepris-belønnede menneskerettighetsadvokaten dømt til 15 års fengsel, reiseforbud på ytterligere 15 år og en bot på 200.000 saudiarabiske riyal (omtrent 53.000 USD).

Ifølge Amnesty skal ankesaken hans opp i retten mandag 12. januar.

LES OGSÅ: 135 terrormistenkte arresterte i Saudi-Arabia

SISTE NYTT

Siste nytt