Amnesty: OL er en trussel mot menneskerettighetene

RIO DE JANEIRO (NRK): Olympiske leker fører til at menneskerettighetene blir brutt i større grad enn ellers. Det hevder Amnesty International, som i går kom med hard kritikk mot OL-arrangøren på en pressekonferanse i Rio de Janeiro.

Sikkerhet Rio-OL

Rundt 85.000 politifolk og soldater er satt inn for å trygge sikkerheten under Rio-OL. Men ifølge Amnesty International fører den enorme sikkerhetsstyrken til mer politivold i byens fattige områder.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Den 30 år gamle Vitor Santiago sitter i rullestol etter at han ble skutt av politiet i favelaen Maré i det nordlige Rio. Han forteller sin historie på Amnestys pressekonferanse her i Rio:

– Da jeg kom kjørende inn i favelaen ble jeg stanset av en gruppe politifolk. De fant ingen ting i bilen, men noen minutter senere ble jeg beskutt og truffet i beinet, forteller han.

Voldsoffer

Vitor Santiago ble skutt av politiet i favelakomplekset Maré i Rio og sitter i rullestol. Han kjemper fortsatt for oppreisning og erstatning.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Da jeg kom til sykehuset måtte beinet amputeres, og det tok hele 98 dager før jeg kunne utskrives. Og selv om myndighetene erkjenner at jeg er et uskyldig offer, er ingen tiltalt i saken, sier han bittert.

Uhyggelig statistikk

Viktor Santiago er et av utallige ofre for umotivert vold fra Rios politistyrker. Siden 2009, da byen ble tildelt de olympiske sommerleker, er 2.600 mennesker drept av politiet.

– Dette forteller først og fremst at det er svært mye kriminalitet i byen, men også at mange politifolk har lav terskel for å løsne skudd – særlig i favelaene der byens fattigste bor, sier Renata Neder, talskvinne for Amnesty International her i Brasil.

Og ifølge Amnesty er det en utstrakt praksis for å beskytte de skyldige, slik at de aller fleste politifolk som dreper uskyldige går fri.

Politidrap

Amnesty International gjennomfører en aksjon i protest mot politidrapene i Rio. Siden 2009 er 2.600 mennesker drept av Rio-politiet.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

«Du drepte mitt barn»

– I fjor høst gjennomførte vi et prosjekt som vi kalte «Du drepte mitt barn», forteller Renata Nader.

– Vi gjorde en undersøkelse i en favela her i Rio, der vi undersøkte alle drap begått av politiet over en periode. Og vi kom til helt andre konklusjoner enn myndighetene. Mens nesten alle sakene var blitt henlagt, og betegnet som skyting i selvforsvar, viste våre undersøkelser at nesten alle drapene var ulovlige, sier hun.

App mot politivold

Men Amnestys folk sitter ikke maktesløse og ser på denne utviklingen. Organisasjonen har satt i verk et grasrot-prosjekt for å bekjempe politivold. Ved hjelp av en ny app som heter «Fogo Cruzado» (Kryssild), kan beboere i fattige områder rapportere om voldsepisoder som ellers ikke blir offentlig kjent.

Den nye appen kom i bruk i forrige måned, og det er allerede meldt inn 756 tilfeller av skyting i Rio-området.

Fokus på sikkerheten

Før Rio ble tildelt sommer-OL lovet myndighetene å sette i gang tiltak for å bedre sikkerheten i landet.

Påtalemyndigheten opprettet en egen enhet som skulle se på drapene, men det er bare fem anklagere i enheten og de drukner i arbeid.

Nå skal enheten styrkes og det vurderes også å utstyre politiet med kameraer på uniformene.

Omfattende kritikk

De store problemene med kriminalitet, politivold og mangel på menneskerettigheter i forbindelse med planleggingen av OL i Rio er også tidligere omfattende dokumentert. I november 2015 ble rapporten «Mega-Events and Human Rights in Rio de Janeiro Dossier» publisert. Her i en norsk oversettelse for Kirkens Nødhjelp.

Rapportene er laget av Folkekomiteen for VM og OL (World Cup and Olympics Popular Committee of Rio de Janeiro), som er en paraply for foreninger, NGOer, akademikere, studenter, og berørte mennesker, som alle kjemper for sosial rettferdighet og folks rettigheter til å bruke byen.

Et av kravene som kommer frem på slutten av rapporten er «Det må bli slutt på at militærpoliti og okkupasjon av slumområder blir sett på som sikkerhetstiltak for mega-arrangementer. Det må bli slutt på utryddelse av den svarte befolkninga. Det må bli slutt på politivold, særlig mot barn og unge i slumområder og i forstedene".

To dager før OL starter er det ingen ting som tyder på at kravet er oppfylt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt