Normal

Amnesty: Assad-regimet angriper sivile direkte

I løpet av to og en halv uke i fjor ble 115 sivile drept i bombeangrep som de syriske regjeringsstyrkene sto bak i byen Raqqa, ifølge Amnesty International. Organisasjonen anklager regimets styrker for krigsforbrytelser.

En liten jente gråter etter bombeangrep i Raqqa
Foto: NOUR FOURAT / Reuters

Blant de 115 drepte var 14 barn.

– Syriske regjeringsstyrker har fullstendig ignorert reglene som gjelder i krigføring ved å gjennomføre disse hensynsløse luftangrepene. Noen av dem fremstår som klare krigsforbrytelser, mener Philip Luther, Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør.

Angrepene han viser til, skjedde mellom 11. og 29. november i fjor i den nordsyriske byen Raqqa, hvor terrorgruppen IS har sitt hovedsete. Gruppen tok kontroll over byen i fjor sommer.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty angrep de syriske regjeringsstyrkene en rekke sivile områder, deriblant en moské, et travelt handlemarked, butikker og bolighus.

– Kan aldri rettferdiggjøres

Amnesty mener flere av angrepene fremstår som direkte angrep på sivile mål og mennesker. De må etterforskes som krigsforbrytelser, mener organisasjonen.

– Innbyggerne i Raqqa må leve under et brutalt IS-styre. Å straffe et helt sivilsamfunn fordi byen de bor i, er under IS' kontroll, kan aldri rettferdiggjøres, sier Luther.

– Syrias myndigheter virker likegyldige til blodbadet angrepene førte med seg. De har gjennomført gjentatte angrep på sivile områder uten å ha åpenbare militære mål i nærheten. Det er et klart brudd på kravene om å skille mellom sivile og militære mål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innbyggere forsøker å identifisere drepte mennesker i Raqqa i Syria

IDENTIFISERER DREPTE: Innbyggere i Raqqa forsøker å identifisere ofrene etter et bombeangrep 25. november i fjor.

Foto: NOUR FOURAT / Reuters

Amnesty: Ingen militære mål i nærheten

Amnesty har undersøkt 16 luftangrep regjeringsstyrkene gjennomførte i den aktuelle perioden.

Ifølge syriske myndigheter skulle angrepene ramme IS-medlemmer og baser. Amnestys rapport viser imidlertid at det ikke var noen militære mål i umiddelbar nærhet til de sivile stedene som ble rammet.

En mann går forbi ruinene av en bombet moské i Raqqa i Syria

RUINER: Ruinene av moskeen i Raqqa ligger som et åpent sår etter at moskeen ble bombet 25. november i fjor.

Foto: NOUR FOURAT / Reuters

– Det var en katastrofe. Det er hovedmarkedet i Raqqa og er stappfullt av lokale innbyggere. Jeg så likdeler overalt. Jeg bar selv 40 døde mennesker til biler og ambulanser. Jeg så minst 50 mennesker med mer eller mindre alvorlige skader, sier et øyenvitne til organisasjonen om bombeangrepet på et marked i Raqqa.

Folk som var til stede da moskeen ble angrepet 25. november, har fortalt at det kan ha vært IS-medlemmer blant de drepte, men at de deltok i fredagsbønnen på lik linje med de sivile ofrene.

Luther mener det ikke legitimerer et slikt angrep at det kan ha vært IS-medlemmer til stede.

– Bare tilstedeværelsen av IS-medlemmer gjør ikke at myndighetene kan teppebombe området uten å ta sivile ofre med i beregningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt