Hopp til innhold

Amnesty: – Tyrkia tvinger flyktninger tilbake til Syria

Tyrkia skal de siste ni ukene systematisk ha sendt tusenvis av syriske flyktninger tilbake til det krigsherjede landet i strid med internasjonale regler, ifølge Amnesty International.

EUROPE-MIGRANTS/TURKEY

Disse syriske flyktningene ble stanset av tyrkisk politi da de ville prøve å ta seg over til en av de greske øyene. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Organisasjonen har snakket med en rekke flyktninger, ikke-statlige organisasjoner og andre kilder i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria.

De har også sett mer detaljert på to hendelser hvor til sammen 250 flyktninger skal ha blitt tvangssendt tilbake over grensen.

Selv om mange av opplysningen Amnesty baserer uttalelsen sin på er avgitt anonymt, er ikke generalsekretæren i Amnesty Danmark, Trine Christensen, i tvil om at de er korrekte.

– Vi hører fra flere holde at det rett og slett er en offentlig hemmelighet at det daglig samles opp hundrevis av folk som blir sendt over grensen. Vi har sett mønsteret før, men ikke i dette omfanget eller så regelmessig og systematisk som nå, sier Christensen.

Hun mener utviklingen er svært bekymringsfull.

– Når man overhodet vurderer å sende mennesker tilbake til Syria, som er i en så voldsom og brutal krig, kan man ikke si at Tyrkia er et sikkert land for flyktninger, sier Christensen.

Ifølge en nylig inngått avtale mellom EU og Tyrkia, skal syriske flyktninger som kommer til de greske øyene returneres til Tyrkia. For hver syrer som sendes tilbake, forplikter EU seg til å ta imot én flyktning fra leirene i Tyrkia.