Hopp til innhold

Amnesty slår alarm om Filippinenes krig mot narkotika

Amnesty ber om internasjonalt press og en FN-gransking for å stanse det som kan være forbrytelser mot menneskeheten i Filippinenes krig mot narkotika.

En kvinne ved kisten til sitt barnebarn. Bryan Conje ble et av ofrene i narkokrigen som pågår.

En kvinne ved kisten til sitt barnebarn. Bryan Conje ble et av ofrene i narkokrigen som pågår på Filippinene.

Foto: NOEL CELIS / AFP

I en rapport publisert mandag sier Amnesty International at utenomrettslige drap fortsatt er utbredt i president Rodrigo Dutertes tre år lange krig mot narkotika. Volden og overgrepene nærmer seg terskelen for forbrytelser mot menneskeheten, sier organisasjonen.

– Bulacan-provinsen har blitt landets mest blodige drapssted etter at politistyrker ble overført dit fra Manila, som tidligere var episenteret for lignende drap, heter det i rapporten.

Mannskaper fra politiet i Manila står ved et av ofrene for narkokrigen som pågår i landet.

Mannskaper fra politiet i Manila står ved et av ofrene for narkokrigen som pågår i landet.

Foto: NOEL CELIS / AFP

5000 drepte

FN-eksperter har bedt om en gransking av menneskerettssituasjonen på Filippinene. Den filippinske regjeringen reagerer sterkt på forslaget og anklager FN-ekspertene for å drive med «utilgivelig innblanding».

Siden Rodrigo Duterte ble president i 2016 og startet sin krig mot narkotika, er over 6600 personer drept i politiaksjoner.

På Filippinene har det vært flere protester mot det mange hevder er overdreven maktbruk.

På Filippinene har det vært flere protester mot det mange hevder er overdreven maktbruk fra myndighetene i kampen mot narkotika. Dette bildet er fra august 2018.

Foto: Aaron Favila / AP

Det hevder Amnesty International i sin rapport ifølge nyhetsbyrået Associated Press. De drepte skal ha vært involvert i narkotikakriminalitet.

Ifølge Human Rights Watch kan dødstallet være over 12.000 når også ofrene for borgerverngrupper og innleide styrker blir tatt med.

SISTE NYTT

Siste nytt