NRK Meny
Normal

Nigeria beskyldes for drap, vold og tortur mot sivile

Den nigerianske hæren skulle beskytte sivilbefolkningen mot Boko Haram. I stedet utsatte de dem for vold, tortur og vilkårlige fengslinger. Det hevder Amnesty International i en ny rapport.

Nigerianske soldater

Amnesty hevder nigerianske soldater har begått overgrep mot sivile. Her er en gruppe på vei inn i byen Malam Fatori.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Om lag 8.000 sivile er drept som følge av overgrep begått av den nigerianske hæren i forbindelse med kampen mot Boko Haram. Det hevder menneskerettighetsorganisasjonen i den 133 sider lange rapporten.

Amnesty hevder å kunne bevise at flere høytstående personer i det nigerianske forsvaret har begått krigsforbrytelser i krigen mot Boko Haram. Dette skal blant annet ha skjedd under sikkerhetsoperasjoner mot ekstremistgruppa nordøst i Nigeria der nigerianske militærstyrker utenomrettslig skal ha tatt livet av mer enn 1.200 personer.

Tusenvis døde i militærets varetekt

I rapporten kommer det også frem at den nigerianske hæren vilkårlig skal ha pågrepet minst 20.000 personer, flesteparten av dem unge menn og gutter helt ned i 9-årsalderen. Av disse skal minst 7.000 personer skal ha mistet livet i militærets varetekt som følge av sult, overfylte rom og mangel på medisinsk hjelp.

Amnesty-rapporten er basert på hundrevis av intervjuer, blant annet med kilder i militæret, samt lekkede dokumenter fra forsvaret. Tidligere ansatte i forsvaret beskriver blant annet hvordan innsatte jevnlig ble torturert til døde, hengt på påler over bål, kastet ned i dype groper og slått med elektriske batonger.

Mener Amnesty vil sverte hæren

Nå krever menneskerettighetsorganisasjonen at militærledelsen i Nigeria etterforskes for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Fem personer navngis spesielt. Talsmann for den nigerianske hæren, Chris Olukolade mener rapporten er ekstremt skjevt fremstilt og at Amnesty er ute etter å sverte hærens rykte.

Nigerianske forsvarstopper beskyldes for overgrep

Flere nigerianske forsvarstopper beskyldes for å ha begått krigsforbrytelser

Foto: Gbenga Olamikan / Ap

Boko Haram har de siste seks årene forsøkt å opprette et islamsk kalifat nordøst i Nigeria. I følge nyhetsbyrået AFP anslås det at ekstremistgruppen har drept om lag 13.000 og sendt nærmere 1,5 million mennesker på flukt. I tillegg har de tatt tusenvis av kvinner og barn til fange.

Vellykket militæraksjon

Nigerias nye president Muhammadu Buhari, som har lovet å beseire Boko Haram, sa i sin innsettelsestale forrige uke at han vil undersøke påstandene om menneskerettighetsbrudd i militæret.

- Vi skal forbedre de operasjonelle og de rettslige mekanismene slik at vi kan straffe de væpnede styrkene som begår brudd på menneskerettighetene, sa Buhari.

I dag møtte han representanter fra nabolandene Niger og Tsjad som sammen med Kamerun støtter Nigeria med militære styrker i kampen mot ekstremistene i Noko Haram. Militæraksjonen har så langt vært vellykket og styrkene har gjenerobret store områder fra Boko Haram de siste månedene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt