Amerli-flyktning til NRK: Det er veldig bra her nå

BAGDAD (NRK): Stor glede i Amerli etter at to måneders beleiring brutt. Men myndighetene har ennå ikke full kontroll over byen.

Mor og to barn flykter fra Amerli

En mot og to barn blir reddet ut fra Amerli i går etter at byen har vært beleiret i to måneder av IS.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Sayed Jasem Al-Jaseeri Hizbollahs politbyrå

Sayed Jasem Al-Jaseeri i Hizbollahs politbyrå bekrefter at de har deltatt i kampene i Amerli.

Foto: Sigiurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Det er veldig bra her nå. De første som kom hit var Hizbollah-militsen som kom fra øst og nå er regjeringshæren og alle militsene her og forsøker å ta helt kontroll for å bryte beleiringen helt, sier Nihad el Bayati på telefon fra Amerli til NRK.

– Alle er ute i gatene

Han sier at hæren og militsene nå har kontroll over rundt halvparten av byen, men at det fortsatt er ganske harde kamper noen steder. Men det gjør ikke gleden deres over å være fri mindre.

– Jeg kan ikke beskrive hva vi føler nå. Vi er så lykkelig. Folk skyter i lufta overalt. Alle menneskene er ute i gatene, sier han.

Regjeringshæren og deres lojale militser har forberedt denne offensiven i flere dager. En Hizbollah-leder i Bagdad bekreftet i går overfor NRK at de deltar i kampene der.

– Våre religiøse ledere sendte ut beskjed om a vi måtte gjøre noe for å hindre at Amerli skulle bli som Sinjar, sa Sayed Jasem Al-Jaseeri Hizbollahs politbyrå, en organisasjon som tidligere kjempet mot de amerikanske styrkene i Irak.

Men nå er de på samme side.

Drakk skittent vann

Amerikanske fly bombet i natt IS posisjoner rundt byen. Det var første gang de gikk til angrep så nær Bagdad. Også irakiske fly har vært involvert.

Byen har vært beleiret i rundt to måneder av islamistgruppa IS og folk i byen fryktet de vil bli massakrert. Innbyggerne der er sjiamuslimske turkmenere, en utsatt minoritet.

Amerikanske og britiske fly slapp også nødhjelp over byen i natt. Ifølge Beyati var det femti paller med fallskjerm som ble sluppet over byen. Inntil i dag har det vært en svært vanskelig humanitær situasjon der.

– Det var helt krise her. Det var ikke noe mat, ikke medisiner og drikkevann. Vi drakk urent, salt vann og det var veldig varmt, sier el Beyati.

Den irakiske hæren og regjeringen har møtt mye kritikk etter at store deler av landet raskt kom under kontroll av IS i sommer. Det å ha brutt beleiringen av Amerli er så langt deres fremste seier, men det virker ikke som de hadde klart det uten hjelp av de sjiamuslimske militsene.

– Kan ha jublet for tidlig

Irakiske styrkers seier over IS i byen Amerli viser at de kan gi opprørerne god motstand, men seieren kan være kortvarig, advarer norsk Irak-ekspert.

– Det er viktig å huske at IS' styrke er mobilitet og evne til å slå tilbake, sier Truls H. Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Befolkningen i Amerli slapp jubelen løs søndag, men jubelen kan ha kommet
for tidlig, ifølge Tønnesen:

– IS har tidligere vist at de kan trekke seg tilbake for å komme tilbake igjen etterpå.

SISTE NYTT

Siste nytt