NRK Meny
Normal

Hør amerikanske ungdommers minnesang for Utøya

BEMIDJI, MINNESOTA (NRK): 22. juli for fire år siden var de også på sommerleir. Sterkt preget av det som skjedde i Norge, skrev de amerikanske tenåringene i Minnesota en sang til minne om dem som ble drept.

På Skogfjorden Norwegian Language Village lærer ungdom norsk språk og kultur og føler seg nært knyttet til Norge og norsk ungdom. De skrev en sang til minne om de som døde på Utøya.

Se reportasjen fra den norsk-amerikanske sommerleiren, der de har laget sang til minne om de som døde på Utøya i 2011. Hør hele sangen nederst i artikkelen.

– Vi måtte gjøre noe for å bearbeide det som hadde skjedd. For vi syntes det var så vanskelig. Vi bestemte oss for å skrive en sang, forklarer Obadiah Brown-Beach.

Sammen med en stor gruppe norsk-amerikanske ungdommer var han på den norske språkskolen «Skogfjorden Norwegian Language Village» da Norge ble rammet av terror.

22. juli, 2011 våknet ungdommene på leiren i skogen nord i Minnesota til de grufulle nyhetene fra Norge. Det ble en svært spesiell dag.

Føler seg knyttet til Norge:

– Vi er svært knyttet til Norge, og det som skjedde på Utøya gikk veldig sterkt inn på oss, sier Kirsten Huppler (i rosa singlet midt i bildet). Her spiser hun lunsj sammen med andre deltakere på sommerleiren i Bemidji, Minnesota.

Foto: Tove Bjørgaas

Tette bånd til Norge

Vi er svært knyttet til Norge, og det som skjedde på Utøya gikk veldig sterkt inn på oss, forklarer Kirsten Huppler.

Ungdommene skrev en sang på norsk til minne som de som døde på Utøya og i regjeringskvartalet.

Det er en sang til trøst. Den handler om å stå sammen og ikke sørge alene.

– Vi tenker fortsatt ofte på det som skjedde og på dem som ikke er her mer. Hvis denne sangen kan være en klem til de etterlatte så vil vi gjerne bidra med det, sier Obadiah Brown-Beach.

Han sitter i minnelunden på leirområdet inne i skogen i Minnesota. Det var hit han kom og begynte å spille gitar da sangen ble til.

Skrev sang for å bearbeide:

Obadiah Brown-Beach og de andre leirdeltakerne synger Utøya-sangen de laget til ofrene 22. juli 2011.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Sammen med tre andre skrev han tekst og melodi til sangen som er inspirert av diktet «In Memoriam» av den britiske poeten Lord Alfred Tennyson.

– Det at vi var på leir da det forferdelige skjedde i Norge er nok en grunn til at vi ble så preget av det, men først og fremst vi jeg si at vi er mange her i Minnesota som tenker på Norge i dag, sier Kirsten Huppler.

Her er teksten til sangen du kan høre i klippet:

Til Minne

Jeg skal ikke stenge meg inne.

Skal ikke stivne til stein.

Hjertets rose skal ikke visne aleine.

Ei heller skal vinden ta sukkene mine.

Stig du sola bleik igjen.

Dagen sluknet hjerteflammen.

I dag er du min sjelevenn.

Vi er ikke kjent men sørger sammen.

Vær meg nær når ilden ulmer og tro blir tørr.

Kjærligheten blir mørk, og livets håp sakte slumrer.

Stig du sola bleik igjen.

Dagen sluknet hjerteflammen.

I dag er du min sjelevenn.

Vi er ikke kjent men sørger sammen.

22. juli for fire år siden var de også på sommerleir. Sterkt preget av det som skjedde i Norge, skrev de amerikanske tenåringene i Minnesota en sang til minne om dem som ble drept.

Hør hele minnesangen her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt