Hopp til innhold

Amerikanske ungdommer hylles for sitt initiativ: – Ikke la dere tvinges til taushet

Amerikanske ungdommer samlet seg til historisk demonstrasjon for å bli hørt. Nå hylles de av blant andre paven.

Emma Gonzales var stille i seks minutter og 20 sekunder foran folkehavet. Det sterke øyeblikket var for å markere hvor lenge skoleskytingen i Parkland i Florida varte.

Lørdag deltok en halv million mennesker i marsjen «March for our lives» i Washington DC. Den enorme protestmarsjen ble arrangert av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i februar.

Leder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry reiste selv til Washington DC for å vise solidaritet med amerikanske skoleelever.

– Vi satt med følelsen om at vi var med på noe historisk, sier han til NRK.

Elever tok ansvar

– Her var det amerikanske elever som selv tok initiativ til denne bevegelsen, de tok ansvar for egen skolehverdag og egne liv. Så gjenstår det å se om det får effekt, sier Chaudhry.

Rahman Chaudhry og venninne i Washington DC

Leder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry med nestleder Live Tronstad på sine skuldre under protestmarsjen «March for our lives» i Washington DC lørdag. De reiste for å vise solidaritet med amerikanske elever.

Foto: Anna Handal Hellesnes/Elevorganisasjonen

Selv om det har vært stor motstand mot amerikanske våpenlover lenge, er det første gang en så stor elevbevegelse har oppstått etter en skoleskyting.

– Man har ikke hatt en slik grasrotbevegelse fra elevene tidligere. Man har sett initiativ til å endre våpenlover etter tidligere skoleskytinger, men det som har skjedd nå er at elevene selv har tatt initiativ. Det har gitt bevegelsen mye styrke, for elevene kan se seg selv i den.

Han håper dette vil være opptoget for en organisering av elever i USA.

Ber ungdommene rope ut

Under påskens første søndagsmesse talte Pave Frans til ungdommen.

– Fristelsen til å tvinge unge mennesker til taushet har alltid eksistert. Det finnes mange måter å tie stille unge mennesker på, og mange måter å gjøre de usynlige på. Det finnes mange måter å bedøve de på, å holde de stille på.

Pave Frans

Pave Frans talte til ungdommen under palmesøndagsmessen i Peterskirken.

Foto: Andrew Medichini / AP

Paven dro fram bibelske paralleller, og oppfordret ungdommen til å være som menneskene som ønsket Jesus velkommen med palmer, i stedet for dem som ba om hans korsfestelse.

– Kjære unge mennesker. Dere har det i dere å rope. Det er opp til dere å ikke være stille. Selv om andre forblir stille, om vi eldre mennesker og ledere forblir stille, om hele verden forblir stille og mister all glede, da spør jeg dere: vil rope ut?

Fra folkemengden i Vatikanstaten var svaret et tydelig «ja!».

Obama støtter ungdommen

Ungdommenes engasjement har blitt hyllet fra flere hold. Tidligere president, Barack Obama skriver på Twitter at han og hans kone, Michelle Obama er inspirert av ungdommene.

– Ingenting kan stå i veien for millioner av stemmer som krever endring, skrev han.

Laster Twitter-innhold

Også Det hvite hus applauderer demonstrasjonen.

– Vi applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag, heter det i en uttalelse.

Demonstranter i land rundt om i hele verden viste solidaritet med protestaksjonen. I Paris deltok omkring 100 demonstranter i en marsj nær Eiffeltårnet.

Studentaktivisme gjennom tidene

Lørdagens massedemonstrasjon ble en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen på 1960- og 70-tallet.

Barna forteller hvorfor de demonstrerer i Washington D.C

Studentprotester har blitt arrangert gjennom tidene blant annet for likestilling, bedre økonomiske muligheter, og for å vise motstand mot krig.

I 2014 startet studenter i Hongkong «Paraplyrevolusjonen», fordi de ønsket mer demokratiske valg i landet. I Iran i 1999 demonstrerte mer enn 10.000 studenter etter at politiet arresterte flere studenter ved Universitetet i Teheran.

Demonstrasjoner i Hongkong

Demonstrasjoner i Hongkong i 2014.

Foto: Romeo Ranoco / Reuters

Den pågående bevegelsen «Black Lives Matter» ble startet av tre unge kvinner i 2013, også for å protestere mot USAs våpenlover, men spesielt politiets våpenbruk mot svarte amerikanere.

Ni år gamle Yolanda Renee King drømmer om en verden uten våpen. Hun hold appell under demonstrasjonen for strengere våpenlover i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt