40 amerikanske spesialsoldater gikk like etter midnatt natt til lørdag til aksjon mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) i landsbyen Dafaar i provinsen Shabwa, en opprørsbastion sør i Jemen.
Målet med redningsaksjonen var å frigi den amerikanske journalisten Luke Somers (33), men både han og den sørafrikanske læreren Pierre Korkie (56) ble skutt og drept av sine fangevoktere.
– Oppdaget i siste øyeblikk
Bakgrunnen for aksjonen var at USA fryktet AQAP hadde planer om å drepe Somers.
Pierre Korkie skulle settes fri en av de nærmeste dagene, etter forhandlinger med gisseltakerne.
Foto: ApIfølge Korkies arbeidsgiver skulle sørafrikaneren ha blitt frigitt søndag etter forhandlinger med gisseltakerne.
Amerikanske myndigheter forteller at de var klar over at det var et annet gissel på stedet der Somers ble holdt, men sier de ikke visste hvem det var.
Spesialsoldatene ble fløyet inn med helikopter til et sted 10 kilometer unna der gislene ble holdt. De tok seg fram til opprørernes skjulested til fots, men ble oppdaget da de bare var 100 meter unna, opplyser amerikanske tjenestemenn.
En kort, men intens skuddveksling oppsto.
– Vi tror at gislene ble skutt da overraskelsesmomentet gikk tapt og det kom til kamp, sier en representant for det amerikanske forsvaret.
Ett av gislene døde på vei til marinefartøyet USS Makin Island utenfor Jemen, det andre døde på operasjonsbordet.
Elleve drept
Spesialsoldatene drepte rundt ti personer, blant dem noen sivile, ifølge sjefen for Jemens nasjonale sikkerhetsbyrå. Pentagon sier de ikke kjenner til at det skal ha vært sivile tap.
Nyhetsbyrået Reuters har søndag snakket med beboere i landsbyen. De forteller at en kvinne og en ti år gammel gutt var blant dem som ble drept i forbindelse med aksjonen. I tillegg rapporteres det om at en AQAP-leder, to AQAP-medlemmer og seks andre ble drept.
De amerikanske styrkene samarbeidet med jemenittiske sikkerhetsstyrker om aksjonen, opplyser Pentagon.
Sørafrikanske myndigheter uttrykte søndag sorg over drapet på Pierre Korkie. En talsmann for regjeringen sier de ikke har noen behov for å anklage USA, på spørsmål fra sørafrikansk media om USA og de amerikanske soldatene er ansvarlige for Korkies død.
– Det har ingen hensikt å rette en anklagende finger mot noen. Vi samarbeider både med USA og Jemen om denne tragiske hendelsen. Vi erkjenner at man forsøkte å frigi Korkie og et annet gissel, sier Nelson Kgwete.
Den avdøde 56-åringen skal bringes til Sør-Afrika mandag.