Amerikanske medier: Clinton-kampanjen finansierte Trump-rapport

Spionrapporten om Donald Trump skal ha blitt finansiert av presidentkampanjen til Hillary Clinton og Det demokratiske partiet.

Hillary Clinton

Clinton-kampanjen skal ha finansiert spionrapporten om Donald Trump.

Foto: Ryan Remiorz / AP

I rapporten som ble kjent i januar 2016, ble det hevdet at Russland satt på informasjon som kunne skade Trump.

Donald Trump har flere ganger avvist anklagene i rapporten, og i forrige uke tvitret han at Justisdepartementet og FBI burde avsløre hvem som har betalt for den.

Donald Trump

Forrige uke opplyste en ansatt ved Det hvite hus at Trump ville bruke minst 430.000 dollar av egen lomme på å betale for rettshjelp til ansatte i forbindelse med Russland-granskingen.

Foto: Saul Loeb / AFP

Nå har en kilde kommet med nye opplysninger om rapporten. Og ifølge The Washington Post hevder kilden at Clinton-kampanjen var med på å finansiere spionrapporten. Den samme kilden bekreftet saken overfor nyhetsbyrået AP tirsdag kveld.

Håndtert av et advokatfirma

Ifølge kilden ble ordningen håndtert av advokaten Marc Elias og hans advokatfirma. De skal ha hyret inn det Washington-baserte forskningsfirmaet Fusion GPS, som videre leide inn den pensjonerte, britiske agenten Christopher Steele.

Deretter skal Christopher Steele ha laget en rapport, som skulle dokumentere påstander om kontakt mellom Trumps organisasjon og russiske myndigheter.

Elias og hans advokatkontor skal ha støttet firmaet Fusion GPS økonomisk fra april i fjor på vegne av Clintons valgkamp og Demokratenes sentralstyre. Før denne avtalen ble inngått ble firmaets undersøkelse av Trump finansiert av en ikke navngitt republikansk klient under Republikanernes primærvalg.

Finansiering av granskingen til Fusion GPS skal ha fortsatt til slutten av oktober 2016, kun dager før selve valgdagen.

Kjente ikke til samarbeidet

Ifølge avisen skal selskapet ha gitt informasjon og dokumenter til advokatfirmaet. Det er uklart hvordan eller hvor mye av dette som ble delt med Clinton-kampanjen og Det demokratiske partiet. Ifølge avisen skal ikke de to partene på noen måte ha vært direkte involvert i Steeles aktivitet.

Ifølge AP har Det demokratiske partiet uttalt at partileder Tom Perez ikke kjente til at advokatselskapet jobbet med Fusion GPS.

– Men la oss være tydelige, det er en alvorlig føderal etterforskning av Trump-kampanjens bånd til Russland, og den amerikanske offentligheten fortjener å få vite hva som skjedde, heter det i uttalelsen.

Den tidligere talsmannen for Clinton-kampanjen, Brian Fallon, sier til avisen at han ikke var klar over finansieringen, men at han ville støttet det.

– Jeg så ikke rapporten før etter valget. Men hvis jeg hadde fått vite om den tidligere hadde jeg ikke hatt noe problem med å oppfordre journalister til å se på det. FBI så sikkert en grunn til å etterforske, sier Fallon.

Reagerer på Twitter

Pressesekretær ved Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, har kommenter de nye opplysningene på Twitter.

– Den virkelige Russland-skandalen? Clinton-kampanjen betalte for den falske Russland-rapporten, så løy de om den og skjulte det, skriver hun.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt