Hopp til innhold

Amerikanske kilder: Ingen tegn til eksplosjon i Egyptair-flyet

Foreløpige undersøkelser av satellittbilder tyder på at Egyptair-flyet som styrtet i Middelhavet, ikke ble rammet av en eksplosjon, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Flyet fra Egyptair som nå er savnet, tar av fra flyplassen i Wien i august 2015

FORSVUNNET: Passasjerflyet fra Egyptair som styrtet i går, er her avbildet idet det letter fra flyplassen i Wien i fjor sommer. Flyet forsvant plutselig fra radaren da det var på vei fra Paris til Kairo i går.

Foto: STRINGER / Reuters

Reuters har snakket med tjenestemenn fra ulike amerikanske myndighetsorganer som sier at det ikke er funnet tegn til noen eksplosjon om bord i flyet.

De samme kildene, som ifølge Reuters vil være anonyme, understreker at amerikanske myndigheter ikke utelukker noen årsaker ennå, verken terrorisme, teknisk feil eller at piloten styrtet med vilje.

Årsaken til at passasjerflyet fra Egyptair av typen Airbus A320-232 styrtet i går, er ennå ikke klar, og den franske transportministeren sier i dag at det «er absolutt ingen indikasjoner» på hva som forårsaket flystyrten.

Trapper opp søket

Søket etter flyet trappes opp i dag. Et stort antall skip, fly og helikoptre fra flere land er sendt ut for å delta.

Søket foregår i et ganske trafikkert område av Middelhavet, midt mellom Hellas og Egypt, og ifølge egyptiske myndigheter er letearbeidet mer komplisert enn først antatt, ettersom det er svært dypt der flyet trolig har styrtet.

Den egyptiske luftfartsministeren sa i går at det trolig er en av årsakene til at de ikke har fått kontakt med den såkalte sorte boksen i flyet.

Passasjerflyet var på vei fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris til den internasjonale flyplassen i Kairo da det plutselig forsvant fra radaren.

Få minutter tidligere hadde den greske flykontrollen hatt kontakt med piloten, som ikke rapporterte om problemer eller vanskelige flyforhold.

Ministeren for sivil luftfart i Egypt, Sherif Fathy, pekte i går i retning terror.

– Hvis du analyserer situasjonen skikkelig, er sannsynligheten for et terrorangrep større enn sannsynligheten for tekniske problemer, sa han.

Den tidligere lederen for den franske havarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, uttalte i går at han tror en bombe eller en selvmordsbomber eksploderte om bord i flyet.

– Umulig å få bombe forbi kontrollen i Paris

Xavier Tytelman, ekspert på flysikkerhet, sier til den franske kanalen Europe 1 at han mener det ikke er mulig å få en bombe forbi sikkerhetskontrollen på Charles de Gaulle i Paris.

– Flyplassen følger alle de høyeste sikkerhetskravene i verden, sier Tytelman.

Han sier de ansatte har opplæring, og at alle blir kontrollert av kolleger.

Ifølge Tytelman kan en bombe ha vært med i flyet før det landet på Charles de Gaulle, men normalt ville det ha blitt oppdaget, mener han.

– Det er vanligvis ekstra sikkerhetsprosedyrer og kontroller for fly som kommer fra risikosoner, sier han.

Politibetjenter holder vakt ved Charles de Gaulle-flyplassen i Paris

KONTROLLERER: Flere politibetjenter var i går utplassert på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris, etter at et fly som hadde tatt av fra flyplassen noen timer i forveien, forsvant fra radaren.

Foto: Christophe Ena / Ap

Meldte om funn av flyvraket – trakk opplysningene

Flyselskapet Egyptair meldte i går at vrakdeler fra det savnede passasjerflyet var funnet i Middelhavet, men trakk senere opplysningene.

– Det var feil opplysninger, sa en talsperson for selskapet til CNN sent i går.

MS804 - Illustrasjon (korrigert)

SISTE NYTT

Siste nytt