Amerikansk UD-ansatt mistenkt i kontraspionasjesak

En ansatt i det amerikanske utenriksdepartementet er siktet for å ha løyet til FBI om gaver hun skal ha mottatt fra kinesisk etterretning.

60 år gamle Candace Marie Claiborne, som arbeider i Kaukasus-avdelingen, har vært ansatt i utenriksdepartementet siden 1999, skriver AP.

Påtalemyndigheten mener hun gjennom en periode på fem år har mottatt gaver til seg og sin familie for tusenvis av dollar fra to kinesiske etterretningsagenter. Hun skal blant annet ha fått en iPhone, en laptop og utenlandsreiser.

Claiborne ble pågrepet tirsdag og møtte onsdag i retten i Washington DC.

Det amerikanske justisdepartementet sier at Claiborne «brukte sin posisjon og sin tilgang til sensitive diplomatopplysninger til sin egen personlige vinning»

Departementet hevder at hun skal ha skrevet i en dagbok at hun trodde hun kunne «få inn 20.000 i året» gjennom kontakten med etterretningsagentene.

I 2011 mottok Claiborne nesten 2500 dollar fra en kinesisk agent som betaling for informasjon om USAs økonomiske politikk overfor Kina, går det frem at rettsdokumenter ifølge Reuters.

– Som en ansatt i det amerikanske utenriksdepartementet med sikkerhetsklarering på høyeste nivå, mottok hun opplæring og informasjon om behovet for aktsomhet og åpenhet, sier statsadvokat Channing Philips i en uttalelse.

– Denne saken viser at ansatte i amerikanske myndigheter vil bli holdt ansvarlige dersom de ikke hedrer den tilliten de blir gitt når de tar slike sensitive oppdrag, heter det videre.

Claiborne erkjente ikke straffskyld og må møte til en ny høring i saken 18. april. Hun risikerer 25 års fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt