Supersonisk bombefly øver nær Nord-Korea

USA, Japan og Sør-Korea trappet opp øvelsen i lufta nær Nord-Korea torsdag, to døgn etter at Nord-Korea avfyrte en rakett over Japan. USA deltok med det svært avanserte supersoniske bombeflyet B-1B Lancer.

supersonisk bombefly

Det supersoniske bombeflyet B-1B Lancer øver sammen med et sørkoreansk jagerfly. Flyet er en drapsmaskin som Nord-Korea bør frykte, skriver det amerikanske tidsskriftet The National Interest.

Foto: Handout / AFP

Forsvarsdepartementet i Sør-Korea har i dag frigjort flere fotografier som viser det supersoniske bombeflyet fra USA. Superflyet deltok i en stor øvelse sammen med jagerfly fra Japan og Sør-Korea.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters fløy superflyet over den koreanske halvøya torsdag. Det blir ikke opplyst hvor tett opptil grensen til Nord-Korea det fryktede bombeflyet var.

bombeflyet B-1B Lancer

Bombeflyet B-1B Lancer øver sammen med jagerfly fra Japan og Sør-Korea over den koreanske halvøya torsdag. Forsvarsdepartementet i Sør-Korea har tatt bildene.

Foto: Handout / AFP

«Flyet Nord-Korea bør frykte»

– B-1B Lancer er en supersonisk drapsmaskin som Nord-Korea bør frykte. Det skriver det amerikanske tidsskriftet 'The National Interest'.

Superflyet er unikt på grunn av hastigheten, at det kan fly lavt og langt uten å måtte fylle ekstra drivstoff. Det har også mye større lastekapasitet enn andre jagerfly.

De spesielle egenskapene gjør at flyet ofte har utført bombetokter i Irak og Afghanistan. De første modellene ble bygget av Boeing i 1985, og flyet er modernisert flere ganger.

Superflyet var tidligere stasjonert på øya Guam i Stillehavet der USA har en stor militærbase. Øya ble kjent for en hel verden tidligere i sommer etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un truet med å angripe den amerikanske øya i Stillehavet. To B-1B Lancer er nå stasjonert på en flybase i Sør-Korea.

Svar på sabelrasling

Øvelsen i lufta over den koreanske halvøya torsdag blir sett på som et svar på sabelraslingen fra Nord-Koreas side.

Det er bare to døgn siden lederen Kim Jong-un sjokkerte nabolandene ved å avfyre en rakett over Japan. Tusener av japanere våknet til luftvernsirener tirsdag morgen og søkte beskyttelse i tilfluktsrom.

USAs bruk av det supersoniske bombeflyet samt jagerflyene F-35B sammen med krigsfly fra Japan og Sør-Korea, sees på som en advarsel til regimet i Nord-Korea.

Krisemøte i Sikkerhetsrådet

USA, Japan og Sør-Korea ba om et hastemøte i Sikkerhetsrådet samme dag som raketten fløy over Japan. Alle medlemslandene, inkludert Kina og Russland, samlet seg om en klar fordømmelse av regimet i Nord-Korea. Japan ønsket strengere sanksjoner mot landet, men det skjedde ikke.

For en måned siden ble medlemslandene i Sikkerhetsrådet enige om en resolusjon om kraftige sanksjoner mot regimet til Kim Jong-un. Nord-Korea skal ikke få eksportere fisk og annen sjømat samt kull og mineraler. Kina som er landets viktigste handelspartner, stemte for sanksjonene sammen med de andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet den gang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt