Amerikansk selskap overtar syriske oljefelt

Et amerikansk selskap får ansvaret for over halvparten av oljefeltene i Nordøst-Syria etter en avtale med kurdiske styresmakter. – Ikke gunstig for det syriske regimet, sier Midtøsten-ekspert.

DPd6ouDA1NQ

Amerikansk patrulje i nærheten av oljefelt nordøst i Syria.

Foto: Baderkhan Ahmad / BADERKHAN AHMAD

Kontrakten vil sørge for store inntekter til kurdisk dominerte SDF. Samtidig får USA kontroll over store deler av oljefeltene nordøst i landet, skriver CNN.

Regimet i Damaskus beskriver avtalen som et forsøk på å stjele olje, med hjelp fra USA. Og sier at avtalen ikke har noe juridisk grunnlag.

Professor og Midtøsten-ekspert Jo Jakobsen ved NTNU sier at avtalen styrker samarbeidet mellom amerikanerne og SDF. Men hele landet vil ikke få nytte av det.

– Avtalen gir den kurdiskdominerte SDF trygge inntekter i den kaotiske situasjonen. Men avtalen er lagt fra gunstig for det syriske regimet og Syria som suveren stat, sier Jakobsen

Jo Jakobsen

Professor og Midtøsten-ekspert Jo Jakobsen ved NTNU.

Deler ikke inntektene

Det amerikanske selskapet Delta Crescent Energy skal utvikle 60 prosent av oljefeltene nordøst i landet.

Det kan bety milliarder av dollar til de kurdiske styresmaktene hvis oljen blir solgt på det internasjonale markedet. Men inntektene blir ikke delt med Assad-regimet.

Kontrakten forbyr eventuelle inntekter fra å bli delt med Damaskus, skriver CNN.

– Vi har fått fullmakt til blant annet energiutvikling, raffinering og leting. Vi skal også utvikle infrastrukturen for å hjelpe regionen til å få produktene sine til det internasjonale markedet. Det sa en av selskapets grunnleggere, James Cain.

James Cain var tidligere amerikansk ambassadør i Danmark under George W. Bush.

nNvIobEMVA0

En russisk patrulje kjører forbi amerikanske styrker nord i landet.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Assad-allierte reagerer

Både Russland og Iran ønsker at oljefeltene i nordøst regionen kommer under Assads kontroll. Disse ses på som en viktig inntektskilde til å bygge opp det krigsherjede landet.

Syria, med hjelp fra Russland og Iran har i lengre tid prøvd å presse USA ut, ifølge Jakobsen.

– Deres langsiktige mål er å presse amerikanske styrker ut av landet. Sånn at Syria har muligheten til å bli et land under Assad regimet igjen, sier Jakobsen.

Han sier syriske og russiske styrker har flere ganger prøvd å gå inn øst i landet. Der amerikanske soldater befinner seg.

– De har forsøkt å teste amerikanske styrker, noe som er ganske risikofylt. Det kan ende med kamphandlinger om oljefeltene hvis syriske og russiske styrker går for langt, sier Jakobsen.

SISTE NYTT

Siste nytt